неделя, 27 март 2022 г.

ДОЛАНГАЧ ОТ ГОТОВИ КОРИ





В моя край и по точно в моето село така наричат този вид баница- ДОЛАНГАЧ. Баба Емиш /Емине/, разбира се приготвяше с домашно точени кори в печката на дърва. За сега нямам тази възможност и ви предлагам вариант с готови кори и във електрическа фурна.

Опитах се поне да запазя рецептата и начинът на приготвяне. В други региони , може да се приготвя по друг начин, но аз го правя така както знам от баба ми.

*Чаша с вместимост 200 мл. Продуктите да са на стайна температура! Ако продуктите ви са домашно производство / яйца, кисело мляко, прясно мляко/ баницата ви ще е по автентична!

 

Необходими продукти: 1 пакет кори за баница от 500 грама, 250- 300 грама сирене, 1 чаша гъсто кисело мляко / с голям процент/, 1 чаша топло прясно мляко, 3 яйца по големи или 4 по малки , 3 супени лъжици олио, 50-60 грама краве масло, щипка сол.

Включете си фурната на 180 градуса да загрее. В купа счупете яйцата, добавете щипка сол и разбийте с вилица докато станат на пяна. Добавете киселото мляко, олиото и разбъркайте.

Накрая налейте топлото мляко и смесете добре продуктите. Намажете тавата със кравето масло, а останалата част се слага върху баницата. Вземете по една кора, направете като хармоника и наредете в тавата

Половината кори наредете едно до друго, но да не са много сбити. Отгоре поръсете с половината сирене, което сте надробили предварително. Върху сиренето другата половина кори, по същия начин и поръсете с останалото сирене.

Залейте корите внимателно с течната смес /може с помощта на голяма лъжица или черпак/. Нарежете кравето масло на малки кубчета и разпределете върху сместа. Сложете да се пече в добре загряла фурна.

Моят ДОЛАНГАЧ беше готов за точно 45 минути. Наблюдавайте я , защото при всеки времето за печене може да е различно!

Предлагам ви и рецепта за БАНИЦА С КАРТОФИ И СИРЕНЕ от ТУК

След като е готова, ако искате да остане по мека / ако не обичате хрупкава/ загънете я с кърпа и оставете така за 20- 30 минути. Баба ни винаги поднасяше ДОЛАНГАЧ с купичка компот. 

Баща ми много я обича тази баница. На времето, един роднина го видял как сладко сладко си хапва и рекъл- "ДОЛАНГАЧ". Прякорът на баща ми останал- ДОЛАНГАЧ, а после го съкратили на "Дони".

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес може да се присъедини и към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАС/CULINARY PASSION от ТУК











1 коментар:

Анонимен каза...

Тази баница долангач става много вкусна, яла съм такава, само че МОЙТА свекърва я залив сле само с яйца и прясно мляко и я печеше във селска пещ, която се опалваше предварително и като сложи да се пече долангач я затваряне с капак
Ставаше много вкусно каквото и да пече не са но долангача