понеделник, 24 август 2020 г.

БАНИЦА С КАРТОФИ И СИРЕНЕ



Тази баница не съм я приготвяла от доста време на сам.Тези, които не я знаят, може да им допадне като идея. Рецепта за малко по различна баница. Ще ви предложа два варианта- за по мека баница и за по хрупкава. Моята половинка обича по мека, а аз по хрупкава... Голяма дилема;) Приготвяла съм и по двата начина и все ни е вкусна:) Препоръчвам, да се хапне докато е топла!

Необходими продукти:

✔ Кори за баница 1 пакет 400 грама

✔ Картофи около 800 грама 

✔ Сирене 150 грама

✔ Краве масло 70-80 грама

✔ Кисело мляко 2-3 супени лъжици

✔ Черен пипер -млян *

✔ Сол *

За заливката :

✔ Яйца 2 броя

✔ Олио 1 супена лъжица

✔ Газирана вода 100 мл.

✔ Щипка сол

За поръсване : черен кимион или сусам

Като начало измийте добре картофите и ги сложете в тенджера. Добавете сол/1 чаена лъжица непълна/ и вода два пръста над картофите и сложете върху котлона да се варят. Ако може да са възможно по дребни и еднакви по големина.

Другото, което искам да отбележа /ако са големи картофи/ е че може да ги обелите, нарежете на кубчета и ги слагате да се варят. Но тогава няма да са същият вкус! Проверявайте ги с вилица. Когато картофите омекнат напълно ,вземете тенджерата от котлона и излейте водата.

Обелете ги още до като са горещи! За да не се опаря, правя следното:забождам картофа с вилица така че да не се разпадне и с едната ръка държа вилицата с картофа, а с другата- беля! Обелените картофи сложете в дълбока купа и ги намачкайте с вилица.

Добавете сол /сложих 1 непълна чаена  лъжица/ 30-40 грама краве масло и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре. Леко като изстине сместа добавете надробеното сирене и 2-3 супени лъжици кисело мляко. Сместа трябва да е гъста, а не да се стича!

Предварително намажете тава с краве масло /може и с олио/ Включете си фурната на 200 градуса ,да загрее! Отворете пакета с корите и вземете по две кори и сложете от плънката /от тясната страна на корите / Навийте на стегнато руло.

Така процедирайте и с другите кори. Корите трябва да са покрити  с кърпа за да не изсъхнат! Наредете рулата едно до друго и с остър нож нарежете /4-5 см/ Наредете ги в тава и на места сложете парченца от останалото краве масло.

Пригответе си заливката: В купа разбийте яйцата с щипка сол. Добавете олиото, газираната вода, разбъркайте и залейте корите. Поръсете с черен кимион или сусам и сложете във фурната да се пече. Аз поставям тавата най долу.

Първите 20 минути не отваряйте фурната! След двайстата минута, може да проверите баницата и ако е нужно да завъртите тавата или да качите на по горното ниво на скарата /зависи от фурната /Намалете фурната на 180 градуса и печете до пълна готовност.

При мен беше готова за 50 минути! По този начин приготвена става по мека. Ако искате да е малко по хрупкава, може в плънката да не добавяте кисело мляко и да я направите без заливка- само да намажете с жълтъци и  олио!

Печете до златиста и хрупкава коричка. След като е готова изкарайте веднага от фурната и оставете да изстине. Ако искате да е хрупкава, с нищо не покривайте баницата!

Предлагам ви и една рецепта за ЗАПЕКАНКА С КАРТОФИ И ПИЛЕШКО МЕСО







1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
чудесна баница с картофи, записвам рецептата.Не съм правила по този начин, а само в постен вариант.
Бъди здрава и продължавай да твориш в кухнята !