сряда, 19 август 2020 г.

ЗАПЕКАНКА С КАРТОФИ И ПИЛЕШКО МЕСО


Картофи и пак картофи .Обичаме ги във всякакъв вариант .Моят мъж си хапнал в заведение и похвали ЗАПЕКАНКАта С КАРТОФИ И ПИЛЕШКО МЕСО  ! Ами ,сега ?! След, голямото разпитване и по описание на моя мъж в умът ми вече се изброяваха продуктите .Та сега и като имаме и домашни картофи ...Крайният резултат -ГОЛЯМА ВКУСОТИЯ :) Щом мъжът ми каза,че е по вкусно от заведението -аз му вярвам ♡ Ето ,я и рецептата ...
Необходими продукти :
✔ Картофи около 1.100 килограма
✔ Пилешко филе /пеперуда / 500 грама
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Чесън 3 големи скилидки
✔ Брашно 1 чаена лъжица
✔ Сол 1 чаена лъжица +1 чаена лъжица /за бульона/
✔ Бульон от пилешкото филе 500 мл.
✔ Яйце 1 брой
✔ Сметана /течна/ за готвене 500 мл.
✔ Черен пипер /млян/ 1 кафяна лъжица
✔ Сирене 150 грама
✔ Кашкавал 200 грама
Измийте пилешкото филе /пеперуда/ нарежете на две точно по средата ,цепнете двете парчета месо и сложете в малка тенджера .Добавете 1 чаена лъжица сол, налейте вода колкото да покрие месото и сложете на котлона на средна температура .Варете месото до пълното му омекване ,като отпенвате от време на време !
Дръпнете от котлона и изкарайте пилешкото месо с решетъчна лъжица и сложете в чиния   и оставете на страна .Не хвърляйте бульона ,а го прецедете и оставете на страна ! Измийте картофите , обелете , нарежете на средно големи кубчета и сложете в купа със студена вода /да не почернеят/ В тиган или тенджера загрейте олиото на средна температура .
Почистете ,нарежете чесъна на колелца и запържете в олиото.Разбъркайте с дървена лъжица .Отцедете картофите и ги прибавете към чесъна .Разбъркайте периодично около 2-3 минути ,да не залепнат ! Намалете температурата на котлона ! Поръсете с по една чаена лъжица сол , брашно и разбъркайте още една,две минути без да спирате . Налейте 300 милилитра от бульона и разбъркайте .Усилете котлона на средна температура и оставете да покъкри.
Включете си фурната на 200 градуса ,да загрее. В купа разбийте яйцето с телена бъркалка .Налейте течната сметана ,като продължите да разбивате ,да не останат бучки .Добавете и останалият бульон /200мл/ и налейте сместа при картофите .Поръсете с черен пипер .Още едно разбъркване и оставете да покъкри около 10-15 минути . След 10 минути изключвам котлона !
През това време накъсайте пилешкото филе и сложете в тава , в която ще печете ! Прехвърлете сместа в тавата ,разбъркайте и сложете в най долното ниво на фурната .Печете докато картофите омекнат напълно /но не и да са разкашкани/ Може да пробвате с вилица ! При мен бяха готови за 45 минути !
Поръсете с надробено сирене и настърган кашкавал и върнете отново да се опече за около 10 минути или до златиста коричка ! Допада,ли ви рецептата ?
Предлагам ви и една рецепта за КОМПИР


Няма коментари: