вторник, 18 август 2020 г.

ТУРШИЯ ОТ БАМЯ




Може много хора да обичат бамя в ястия, но у нас много не се тачи! А всяка година свекървата отглежда и има в изобилие. Бяха пресни, крехки и току що набрани ... Изборът беше ТУРШИЯ. Стават хрупкави и вкусни! Нямам търпение да споделя за тези, които на истина имат интерес:)
*Количеството е за буркани от 550 мл. Ползвам буркани с винтови капачки!
✔ Бамя *
✔ Оцет 40-50 мл / до резката /
✔ Захар 1/2 супена лъжица
✔ Сол 1/2 супена лъжица
✔ Черен пипер на зърна *
✔ Синап*
✔ Чесън *
✔ Съцветия копър *
✔ Вода *
Почистете бамята /отрежете дръжките / но гледайте да не достигате до лигавата част! Измийте ги и ги сложете в широк и дълбок съд със студена вода. Така да престоят около 30 минути и ги прехвърлете в гевгир да се отцедят.
Бурканите ги мия с топла вода и подсушавам предварително! Почистете  чесъна. Във всеки буркан налейте оцет до резката ,леко наклонете буркана и наредете бамята плътно една до друга изправени.
На всеки буркан слагам по две скилидки чесън, като едната скилидка пускам по средата и една, най отгоре. Като напълните бурканите, пуснете по 3-4 зърна черен пипер и синапено семе /1 кафяна лъжица / по половин супена лъжица сол, захар .и по едно съцветие копър.
Налейте вода до горният ръб и затворете с капачките. Преди да ги сложа в тенджерата, леко разклащам бурканите /за да може по лесно  да се разтопят захарта и солта /.
Сложете тенджерата на котлона и в дъното сложете кърпа. Наредете бурканите и налейте вода ... Тук искам да отбележа ,че ги варих на същият принцип- с капачката на долу, като в рецептата за КОМПОТ ОТ БЕЛЕНИ ПРАСКОВИ
Но ако разполагате с по дълбока тенджера може да ги варите по стандартния начин, като гледате водата добре да покрие бурканите! От момента на завиране на водата засечете 10-13 минути/ да си променят цвета / и изключете котлона.
Внимателно изкарайте бурканите/ако водата е над бурканите- отлейте внимателно част от водата, с помощта на ръкавици! Ако сте ги варили с капачката на долу, ги стегнете  и отново обърнете с капачката на долу!
Завийте с кърпа и оставете така за една нощ. Приберете бурканите в шкаф или килер/мазе / на тъмно и прохладно място.
Предлагам ви и една рецепта за ЛЯТНА ЯХНИЯ С БАМЯ




2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
аз правя туршия от бамя, комбинирам я с чушлета.Но я оставям така да втасва.Тя става много вкусна и приятна.Според мен леко заварена може да се ползва и за ястия.Баба ми я правеше с парче домат - за яхнии с картофи или яхния с лук.Наистина е вкусна.Когато само леко втасва също е прекрасна.
Поздрави и лека седмица !

Анонимен каза...

Обичам бамя и също си правя трушийка,с корнишони.Благодаря за прекрасните рецепти.Бъдете здрава.