събота, 1 август 2020 г.

КОМПОТ ОТ БЕЛЕНИ ПРАСКОВИ


Компот от белени праскови


Тази рецепта е за тези , които нямат възможност да си приготвят компоти на село . Да ,и в градски условия е възможно. По този начин си приготвям компотите и няма никакъв проблем ! Спазвайте точно начинът на приготвяне и за зимата ще имате домашно приготвени компоти .
Необходими продукти :
✔ Праскови около 2 -2.200 кг
✔ Захар *
✔ Вода *
Още : тенджера *
Предварително си измивам бурканите и капачките и ги подсушавам ! Измийте добре прасковите , обелете ги и ги нарежете на полумесеци .Нарежете на осем / но може и на четири / и ги сложете в буркани /При мен излязоха четири буркана .
Тук искам да отбележа , че аз не пълня бурканите до горе с плодове /така обичаме / Но вие ако искате може да сложите повече плодове и съответно , ще са по малко буркани ! Въпреки , че ги напълних малко над половината , пак пускат хубав сок и аромат /изпробвано/ В  касерола слагам захар и вода и варя на котлона , като бъркам , докато захарта се разтопи . 
На всеки буркан по 4 пълни супени лъжици захар и около 300 милилитра вода /количеството вода ,зависи и колко са пълни бурканите с плод/ Захар може да сложите според вашият вкус и зависи , колко са сладки плодовете .С годините съм намалила захарта , не обичаме много сладко ! А този сироп го приготвям с цел да се разтопи добре захарта .
Виждала съм компоти на които след варене в дъното се вижда захарта -не разтопена ! Още докато е горещ сиропа налейте в бурканите до ръба /преди гърлото на буркана /  затворете и завъртете добре с винтова капачка . Около гърлото на бурканите трябва да е чисто , ако е изцапано от захар , сироп -избършете внимателно с чиста кърпа или кухненска хартия !
Лично аз винаги ползвам винтови капачки  ! Преди употреба ги прегледайте и ако е нужно ги подменете ! Сложете тенджерата на котлона и в дъното сложете кърпа /за да не се спукат бурканите / Сложете внимателно бурканите в тенджерата с капачката на долу ! Налейте вода , малко над средното ниво   на бурканите ! 
Това го правя , защото нямам по дълбока тенджера ! Включете котлона и оставете да заври .Засичам 15 минути от завирането .След петнайстата минута изключвам котлона . Внимателно с ръкавици се изкарват бурканите .Обърнете с капачката на горе , затегнете отново капака /тази стъпка е една от най важните / и отново обръщате с капачката на долу върху дъска /или върху маса / и ги завийте с кърпа ! Внимавайте да не се опарите !
Предлагам ви и една рецепта за СКРЕЖИНА С ПРАСКОВИ
Оставете така до пълното им изстиване ! След това приберете изстиналите буркани в мазе или шкаф на тъмно и хладно място ! Снимките са направени на петият ден след приготвянето на компотите !

Преди варене






Няма коментари: