вторник, 4 август 2020 г.

КЕКС С МОРКОВИ




Тази година в градината на майка ми има изобилие от моркови. Какво по хубаво от това от домашно набрани зеленчуци /плодове / без химия. Да не говорим за полезните му свойства и витамини... 
Човек, като се замисли- доста неща може да се приготвят.Като се почне от салати, супи, манджи и дори в сладкиши...  От кога се канех да приготвя сладкиш с моркови и сега му дойде времето. Доста от вас може и да са чували и приготвяли. Тези, които още не са, ги приканвам да опитат. Доволна съм от резултата:)
* Чаша с вместимост 100 мл.
Необходими продукти :
✔ Моркови около 300 грама
✔ Яйца 4 броя /Размер М/
✔ Захар 2 чаши
✔ Олио 1 чаша
✔ Гореща вода 1 чаша
✔ Брашно 3,5 чаши
✔ Бакпулвер 5 грама
✔ Сода бикарбонат 1 чаена лъжица /равна/
✔ Канела 1/2 чаена лъжица
Заливка /ганаш/
✔ Течна сметана 200 мл.
✔ Натурален шоколад 120 грама
✔ Краве масло 1 чаена лъжица
Преди да почнете си включете фурната на 180 градуса да загрее. В купа счупете яйцата /на стайна температура/ и ги разбийте с миксер на пяна. Постепенно добавете захарта, като не спирате да разбивате, докато сместа удвои обема си. Добавете олио, гореща вода и разбийте за кратко.
В друга купа пресейте брашното, бакпулвера, содата, канелата и разбъркайте с лъжица. Към сухата смес добавете течната и разбъркайте много добре с шпатула, да не останат бучки. Трябва да е малко по гъста от кексова смес.
Измийте морковите, почистете /ако е нужно/ и настържете на едро ренде. Прибавете ги към сместа и разбъркайте с шпатула. Намаслете кексовата форма и изсипете сместа. Изтръскайте кексовата форма за да излезе излишният въздух и сложете във фурната да се пече.
Всяка фурна пече различно! Аз първо сложих най долу, като първите 25 минути, без да отварям фурната! След посоченото време преместих кекса в средното ниво на скарата и пекох още двадесет минути.
Вие си проверявайте с дървен шиш! Другото, което искам да отбележа, е че не трябва да препичате кекса, защото ще стане сух! До като кекса се пече си пригответе ганаш.
В касерола налейте течната сметана и сложете на котлона на средна температура. Сметаната не трябва да завира! След, като се стопли  отдръпнете от котлона. Начупете шоколада и добавете към сметаната.
Може да ползвате и млечен шоколад, но се уверете, че е подходящ.
Предлагам ви и една рецепта за ДОМАШНИ СОЛЕТИ С МОРКОВИ
Добавете и кравето масло и разбъркайте с шпатула, докато се разтопят и се получи гладка и лъскава смес. Оставете да изстине за 10-15 минути. Готовият кекс обърнете в чиния и оставете да изстине.
Полейте кекса с изстиналият ганаш.С посоченото количество полях на три пъти преди да прибера в хладилник! Препоръчително е кекса да престои една нощ в хладилник! Препоръка: количеството ганаш, може да ви се стори в повече, но като полеете кекса на няколко пъти, ще го поеме и ще стане по вкусен и сочен! Опитайте:)



Няма коментари: