вторник, 11 февруари 2020 г.

ДОМАШНИ СОЛЕТИ С МОРКОВИ

МОРКОВЕНИ СОЛЕТИ

Може би ви звучи странно, но не се усеща вкусът на моркови. Рецептата е по идея на Birdjan Mehmedova, като съм сменила някои продукти и съм добавила и други. Глезотийки за малки и големи, да хрупате докато гледате любим филм или  за биричка.
Необходими продукти:
✔ Голям морков 1 брой
✔ Сирене 100-150 грама
✔ Хладка вода 100 мл.
✔ Олио 1 с.л.
✔ Брашно 1 чаша /250 мл./ +3 с.л.
✔ Сода бикарбонат  щипка
✔ Чубрица 1 ч.л.
✔ Захар 1/2 к.л.
✔ Сол 1/2 к.л.
✔ Белтък за намазване
✔ Морска сол за поръсване
* Може да добавите подправки по ваш вкус
Като начало включете фурната на 200 градуса да загрее, докато си приготвите тестото. Измийте и настържете моркова на едро ренде. Надробете сиренето или го настържете. В купа сипете половината брашно /предварително пресято/, сода, захар, чубрица и сол.
Разбъркайте сухите съставки.Добавете хладка вода ,настърганият морков, олио и започнете да бъркате сместа. Останалото брашно добавяйте малко по малко по време на месене. Накрая добавете надробеното сирене.
Омесете средно меко/ да не е прекалено меко/ тесто, да не лепне.Оставете го за 5 минути да си "почине " Прехвърлете тестото върху набрашнен плот, като леко го поръсите с брашно. Разточете тестото с дебелина около 1-1,5 мм.
Прехвърлете го върху хартия за печене. С остър нож или нож за пица ги нарежете с широчина 0,5 см. , дължина -по ваш избор / около 10 см/  Прехвърлете ги в тава, заедно с хартията.

 




 Хубаво е да са на разстояние едно от друго за да могат да се опекат добре! С помощта на четка ги намажете с белтък, поръсете небрежно /на места / с морска сол и ги сложете да се пекат. При мен за 20 минути бяха готови!
Времето за печене зависи и от фурната! Печете ги до обичайния загар за солети. Хрупайте докато гледате телевизия или докато сте пред компа. ДОБЪР АПЕТИТ !

Солетите на Birdjan Mehmedova



Рецепта на Birdjan Mehmedova
" Морковени солети,моите си станаха направо пурички....много вкусни......2 средно големи моркова се настъргват,около 100-150 грама сирене,100 мл. Хладка вода,1 лъжица зехтин и брашно, колкото поеме(тестото не трябва да е лепкава) подправките са по ваш избор (аз сложих сол,риган и чубрица) Оформят се във вид на солети и се пекат на 200 градуса.Да ви е сладко! "
Ако искате, може да ги оформите както ги е оформила тя- ще стане по бързо, но ще са като " пурички" , както  се изрази тя! Както и да ги направите, все ще са вкусни:)
Предлагам ви и тази интересна рецепта за ДОМАШЕН ЧИПС ОТ ТИКВА от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти може да посетите и страницата ми във Фейсбук :
" От кухнята на Биги " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour




2 коментара:

Виолета каза...

Отново прекрасна рецепта, Биги!

Birgul Ismailova каза...

Благодаря ,Вили :)Надявам се ,да се харесат !