неделя, 9 февруари 2020 г.

ТАТАРСКО КЮФТЕ



Желаете, ли голямо кюфте с богата плънка? Ако ще е кюфте, голямо да е:) Ето, как ги приготвих...
Необходими продукти:
✔ Кайма смес около 600 грама
✔ Яйце 1 брой
✔ Филия хляб 1 брой+ прясно мляко*
✔ Зрял лук 1 средно голяма глава
✔ Зелена чушка /малка/1 брой 
✔ Сода бикарбонат 1к.л.
✔ Кисело мляко 1ч.л.
✔ Олио 1с.л.
✔ Галета 3 с.л.
✔ Ронена чубрица 1с.л.
✔ Червен пипер 1 ч.л. равна
✔ Черен пипер 1к.л.
✔ Сол* 
✔ Вода *
Плънка :
✔ Печена червена чушка 1 брой
✔ Пресни гъби печурки /или друг вид/ 2 броя+ 1с.л.олио +щипка сол
✔ Кашкавал * около 100 грама
Хубаво е каймата да е качествена или да ви я смелят на място. Ако я омесите от вечерта ще е по добре. Сложете каймата в тава / за по удобно месене / и прибавете продуктите:яйце, накисната филия хляб / отцеден /лук , чушка / нарязани на ситно, сода, кисело мляко, олио, галета, чубрица, червен, черен пипер и сол.
Сол  по ваш вкус и зависи, дали предварително е посолена каймата! Киселото мляко слагам заради содата- да шупне. В близост до вас си сложете малка купа със студена вода, ако е нужно да потопите ръце и да месите.
Колкото по дълго се меси каймата толкова по добре, може би около 10 минути.Разделете равни по големина топки/  намокрете си пръстите / които трябва да са по големи от обичайните класически кюфтета.
При мен се получиха 6 големи топки. Наредете ги в тава, покрийте със стреч фолио и оставете в хладилник за една нощ. Ако нямате много време- поне 1 час. Почистете, "обелете"/ в предни публикации съм обяснила ТУК / и нарежете гъбите на малки кубчета.
В тиган загрейте 1 супена лъжица олио, добавете гъбите и разбъркайте.Като почнат да омекват и да намалят обема си, добавете щипка сол / добавих и стрък свежа мащерка / Бъркайте още около 1 минута, вземете от котлона и оставете да изстинат!
Може да ползвате и мариновани гъби, като само ги нарежете на дребно. Аз предпочетох да са пресни, защото са по ароматни.Нарежете печената чушка на дребно и смесете с гъбите, а кашкавала нарежете на  равни плочки/ 6 / Извадете  топките кайма от хладилника и с намокрени ръце ги сплескайте.



ТАТАРСКО КЮФТЕ НА СУХ ТИГАН 

Вземете с чаена лъжица от плънката/гъби+ чушки/ и сложете по средата, отгоре сложете плочка кашкавал и с намокрени длани оформете сплескано кюфте, като внимавате да не излиза плънката.
Аз предварително си разделих плънката на 6 части. Кюфтетата не трябва да са прекалено дебели, за да не останат сурови! Тук вече, дали ще са пържени, печени на фурна или на скара- зависи от вас! Ако ще ги пържите, ги оваляйте в брашно.
Много обичам пържени кюфтета, но този път реших да са на скара! И тук иде ред да обясня, че нямам скара защото целият апартамент ще се опуши! Ползвах следния метод: върху котлон се слага тиган с незалепващо покритие/ олио не се слага/
Включва се котлона на висока степен, като се нагорещи тигана се слага първото кюфте и се намаля на средна температура! Т.с. пекат се на сух тиган! От долу кюфтето се вижда как си е променило цвета, тогава обърнете от другата страна.
Печете ги до готовност! Получава се този опушен ефект на скара и са толкова вкусни:) ДОБЪР НИ АПЕТИТ!
Предлагам ви и тази рецепта за ТЕЛЕШКИ КЮФТЕТА- ПЪРЖЕНИ от ТУК
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК





Благодаря на Теодора Христова за подаръка /скъпа керамична чиния/
Теди, няма да забравя че когато ти казах " Но тази чиния е много скъпа "
Ти ми отговори " Ти да не си евтин човек ?" 
Теди, благодаря и за стимула, който ми даде и за безплатните усмивки и позитивизъм!



Няма коментари: