събота, 8 февруари 2020 г.

ПИДЕ С ПИЛЕШКО МЕСО

ВКУСНООО ПИДЕ С ПИЛЕШКО МЕСО 

Ако все още не сте го приготвили ГОРЕЩО ВИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ! Пиде е тестено изделие от турската кухня, което има различни видове плънки. Обещах ви да приготвя ПИДЕ С ПИЛЕШКО МЕСО / TAVUKLU PIDE/ и ето изпълнявам.
Необходими продукти за тестото:
✔ Хладка вода 100 мл.
✔ Хладко прясно мляко 100мл.
✔ Суха мая 1 ч.л.
✔ Захар 1 ч.л.
✔ Олио 2 с.л.
✔ Брашно 2 ч.ч. с вместимост 250мл.
✔ Сол 1 равна ч.л.
За плънката :
✔ Пилешки бутчета 2 броя около 660 грама общо
✔ Зрял лук 1 брой/средно голяма глава/
✔ Чушки " Сиврия " 3 броя/ може и друг вид/
✔ Чери домати 6-7 броя или 1-2 домата средни
✔ Олио 3 с.л.
✔ Червен пипер 1 ч.л.
✔ Черен пипер 1 к.л.
✔ Сол 1 ч.л. равна
✔ Свежа мащерка 1-2 стръка
* По желание 1ч.л. кимион
В купа сипете водата, прясното мляко, мая, захар и разбъркайте докато маята и захарта се разтопят. Ако ползвате кубче мая, сложете малко по малко от половин кубче. Прибавете 5-6 супени лъжици брашно и оставете да шупне.
Ако е суха мая това се случва по бързо. Пресейте брашното. След, като шупне/ виждат се " мехурчета " прибавете олио, едната чаша брашно, сол и започнете да бъркате сместа първо с лъжица, а като се омесят малко продуктите- на ръка.
По време на месене прибавяйте останалото брашно малко по малко / при всеки количеството може да е различно. Омесете меко не лепнещо тесто, което сложете в купа, загънете с найлонов плик и отгоре с чиста кърпа.
Оставете тестото на топло да втаса / времето за втасване зависи колко е топло помещението, между 45 минути и 1 час. Докато тестото втасва си пригответе плънката. Може да ползвате пилешко филе вместо месо от бут, но понеже филето е по сухо, реших да е от пилешки бутчета. Когато е само месо, тогава няма да е 660 грама, а около 300-350 грама. Това ми беше най пипкавата част, защото за първи път обезкостявах бутчета / може да купите готово разфасовано /
Кожата се маха и не се употребява! Нарежете месото на много дребно и сложете в купа. Почистете зеленчуците /лук, чушки, домати /, измийте, нарежете също на дребно / лукът на много ситно/ и ги сложете в купата при месото. Добавете сол, черен, червен пипер/ кимион * /, свежа мащерка и олио.








Аз не слагам кимион, защото не обичаме! Разбъркайте добре сместа. Включете  фурната на 250 градуса да загрее, докато вие се занимавате с тестото и плънката.
Втасалото тесто прехвърлете върху набрашнен плот, изкарайте въздуха/ като леко притиснете с длани /, оформете на руло и нарежете на 4 равни части. Оформете ги на топки, като леко ги набрашните да не лепнат.
При мен се получиха топки колкото малък портокал / не мандарини/. Загънете ги с найлонов плик да не изсъхнат и вземете по една топка и започнете да точите /нагоре-на долу/ така, че да има овална форма / като на снимката /
Разточете на тънко. Сложете равномерно на тънко от плънката. Леко си намокрете пръстите, първо затворете от двете страни и започнете да прегъвате тестото навътре, като смело притискате краищата /ако не го направите, по време на печене " ПИДЕТО " ще се отвори /
Намаслете и набрашнете тава /аз полвах тавата на фурната/ и сложете пидетата. Моята побра 2 броя. Намажете загънатата част с олио и сложете в силно сгорещената фурна на средното ниво на скарата.
При мен за 15 минути бяха готови! Наблюдавайте ги! Повярвайте ми- НЯМА ТАКАВА ВКУСОТИЯ:)
Препоръчвам ви да погледнете и тази рецепта за " ЛАХМАДЖУН " от ТУК
Ако ви харесват моите рецепти или искате да приготвя нещо , което още не съм приготвяла, може да посетите страницата ми във Фейсбук  и да ми пишете там или в блога :" От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour