четвъртък, 6 февруари 2020 г.

БОБ С ИСТОРИЯ

ВКУСЕН БОБ


Имам хубави спомени от детството за боб в гърне. Но понеже нямам гърне от едно време, реших да приготвя в гювече! Когато бях дете, всяка година на 1 май ходехме на село в гората. Нашите палеха огън, а вуйчо слагаше гърнето с боба да къкри. Винаги имаше и люлка която закачаха на някое дърво.
Постеляхме черги върху тревата, слагахме салати, скари... и накрая този вкусен боб ...Как мога да забравя вкусът му?! Последно, когато ходих у мама бяхме го приготвили, но понеже моят мъж беше в командировка и не можа да си хапне!
От тогава ми мрънка за този боб ...Не гледайте, че пиша думата "мрънка", защото приготвих боба с голямо желание и любов! Купих боба от нашият пазар от където бях купила и предния път, но малко количество/ за да видя дали наистина увира толкова бързо, както е писал продавача/ Не само увира бързо, но и самият боб е вкусен! Рецептата е лесна, която всеки знае който е приготвял боб. Но всеки слага нещо според своят вкус!
Необходими продукти:
✔ Бял боб 500 грама
✔ Олио 4-5 с.л.
✔ Зрял лук 1 брой /голяма глава/
✔ Връзка пресен лук
✔ Морков 1 брой / голям или 2 малки/
✔ Червена чушка 1 брой
✔ Червени камби 2 броя
✔  Чорбаджийки чушки 4-5 броя / понеже люто не ядем , но вие може да си сложите люта чушка/
✔ Скилидки чесън 4-5 скилидки
✔ Целина 2-3 стръка
✔ Джоджен /сух/ 1 с.л.
✔ Червен пипер 1 с.л.
✔ "Дискретно " чили на люспи*
✔ Доматен концентрат 1 ч.л.
✔ Лютеница 1 пълна с.л.
✔ Сол 1 с.л.
Боба както казах го приготвям по класически начин. От вечерта накисвам боба и на другият ден вече е набъбнал. Прецеждам водата и слагам боба в тенджера, пълна с вода два пръста над боба. 

Слагам върху котлона да ври/ в случая, аз сложих върху камината/ Целта ми е да мога да изхвърля поне първата вода, за да не ни дразни на стомасите! Варих боба около 15-20 минути от завирането.

А до като вреше си приготвих зеленчуците: почистих, измих и нарязах зрял и пресен лук на дребно, чесъна на кръгчета, моркова на полумесеци, червената чушка и камбите на ленти.

Прецедих боба и го прехвърлих в гювече/ гърне/ Сложих нарязаните зеленчуци/ лук, морков, червена чушка, червени камби, чорбаджийки, целина, джоджен /, олио, червен пипер, "дискретно"  чили /

Викам му дискретно чили, защото слагам много малко, за вкус /, наливам 1,5 литра вода  разбърквам и слагам във студена фурна! Включвам фурната на 200 градуса и като загрее намалям на 170 градуса.

Може на по ниски градуси да печете боба, но тогава времето за печене ще е по дълго! След 45 минути внимателно отворих капака да проверя боба... Когато е напълно омекнал, добавих сол, доматен концентрат, лютеница, разбърках и оставих да  покъкри още около 15-20 минути, добре да се овкусят продуктите!

И се получи един боб, както викаме ние -КАЙМАК /което означава МНОГО ВКУСЕН / Пригответе си този вкусен боб и споделете, дали е по вкусен:)
Подобна рецепта, като тази: БОБ СЪС СУШЕН ПАТЛАДЖАН от ТУК
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК















4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
припомни ми времето когато ние бяхме малки и на Бабинден / 21.01. / по стар стил винаги правеха за децата боб в гърне.Но след това го разсипваха в глинени гювечета и го консумирахме с дървени лъжици.Ех, какви времена баха ! Но наистина твоят фасул е много богат, става чудесен по този начин.Аз не добавям зелен лук и чесън, но ще изпробвам и твоята рецепта.Ние имаме домашно произведен боб и е много вкусен, бързо увира, няма проблем.
Поздрави !

Mili_1973 каза...

А ако нямам гърне в какво мога да го направя?
Благодаря! :)

Birgul Ismailova каза...

Mili_1973,здравейте ! Предполагам, че и в тава ще стане /може да се загъне с фолио или хартия за печене/ Но не ви гарантирам за същия вкус !

Анонимен каза...

В тенджера 👍