вторник, 7 януари 2020 г.

ОБЪРНАТ СЛАДКИШ С КОМПОТ ОТ ПРАСКОВИ

ОБЪРНАТ СЛАДКИШ С КОМПОТ ОТ ПРАСКОВИ 

Това е един от сладкишите, който си чакаше да се приготви доста отдавна. Имам една пожълтяла книга от мама ...рецептата е от там, като направих леки промени...
Необходими продукти:
✔ Компот от праскови 2 / на мен ми трябваха толкова заради плодовете*
✔ Яйца 3 броя /средно големи/
✔ Пудра захар 1 чаша /150 мл/
✔ Брашно 1 ч.ч./250мл/ не пълна
✔ Бакпулвер 1 пакет / 10 грама/
✔ Ванилия 1 пакет
✔ Щипка сол*
За карамела :
✔ Захар 1 водна чаша /200мл/
✔ Краве масло 1 с.л.
✔ Сок от компот 2 с.л.
Първо си извадете плодовете от буркана да се отцеждат. Върху котлона в касерола сложете захарта на средна температура, да се карамелизира. Внимавайте да не загори, защото тогава ще горчи! 
Първо разклащайте съда, а като почне да се карамелизира, бъркайте с дървена лъжица. Когато напълно се втечни и не останат бучки, добавете кравето масло и двете супени лъжици сок. Изключете котлона и бъркайте енергично около минута.
Готовият карамел изсипете в тавата, която сте си приготвили предварително и облейте равномерно. Аз ползвах тава с диаметър 26 см., но ако е малко по малка ще е по добре! Оставете на страна да изстине.
Включете фурната на 170-180 градуса /в зависимост от фурната / Пригответе блата, като в купа счупите яйцата /на стайна температура/, добавите щипка сол и разбийте докато се разпенят.
Добавете пудрата захар и продължете да разбивате с миксер около  7 -8 минути, докато стане гладка смес и се удвои.
Пресейте брашното, добавете към него бакпулвера, ванилията и сипете от него малко по малко в купата при другите продукти. Първо леко разбъркайте с бъркалките без да пускате миксера, а после пуснете миксера на по бавни обороти и разбийте до еднородна смес.
Количеството брашно, може да варира при всеки различно / зависи, колко са големи яйцата или колко добре сте отцедили плодовете. Наредете в тавата плодовете  едно до друго, изсипете сместа върху плодовете, изгладете, леко тръснете тавата и сложете във фурната на средното ниво на скарата- да се пече.
Печете около 40-45 минути  или до суха клечка / проверявате с клечка за зъби/ След, като е готов сладкишът, оставете го така във фурната около половин час. След това изкарайте от фурната и оставете за 5-10 минути.
След, като те изтекат, може да го обърнете върху поднос и да полеете равномерно със сока от компот /с лъжица, малко по малко / Хапнете си. Вкусно е !
Предлагам ви, да погледнете и тази рецепта за ПУХКАВ СИРОПИРАН СЛАДКИШ  от ТУК









2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
сестра ми много обича да прави този сладкиш.Но го е правила с кайсии.Чедесен е и много бързо и лесно се прави.Е, и твоят се е получил прекрасно.
Поздрави сърдечни !

сНЕЖАНКА каза...

АЗ ГО ПРАВЯ С ПОЛОВИН ПАКЕТ МАСЛО.