понеделник, 21 септември 2020 г.

КОМПОТ ОТ ГРОЗДЕ

 


Понеже имах доста домашно грозде и реших да приготвя компоти. Домашното е по вкусно и сладко в сравнение с купешкото ,което в повечето случаи е безвкусно !Сега ще кажете "Ама защо не -вино" Да,също е добра идея но гроздето ми не беше чак толкова много...Е,другият път ...В градски условия не е много удобно,но когато има желание ,има и начин.Ползвам винтови капачки,по удобно и е по лесно.

Необходими продукти:

✔ Десертно грозде -бяло и черно

✔ Захар*

✔ Вода*

Още:буркани ,винтови капачки

Винаги предварително си измивам бурканите и капачките с топла вода и препарат за чинии и ги подсушавам! Капачките винаги са ми в по вече за всеки случай ,като гледам да са нови и ги изпробвам преди да започна с консервирането!

Подберете едри,зрели и здрави зърна като внимателно ги откъсвате от чепката. Сложете в гевгир и ги измийте внимателно под течаща вода.Оставете леко да се отцедят и напълнете бурканите.Аз ползвах бяло и черно грозде,като в някои буркани сложих само бяло,в други само черно ,а в трети и от двата вида.

Може да напълните бурканите до долният ръб на гърлото или както аз направих-до половината!Във всеки буркан сложете по 3  супени лъжици захар ,залейте с вода до долният ръб на гърлото и стегнете капачките,като преди това добре сте избърсали гърлото на буркана от евентуално замърсяване от захарта !

Ако желаете ,за аромат може да сложите ванилия или няколко резена ябълки !В някои случаи ползвам гореща вода за да ги залея за да се разтопи добре захарта,но този път само разклатих бурканите!Това ви го казвам,защото не винаги се разтопява добре захарта,може би защото захарта не е това което беше едно време !

Върху котлона сложете голяма и дълбока тенджера ,като в дъното сложете кърпа.За тази цел може да ползвате вместо тенджера - тенеке от сирене ,като малките тенекета събират точно 4 буркана ,а по големите 8.Наредете бурканите ,като между тях също сложете кърпа ,за да не се счупят по време на варене!

Ако не разполагате с дълбока тенджера ,вижте как приготвих КОМПОТ ОТ БЕЛЕНИ ПРАСКОВИ от ТУК

Залейте  с топла вода ,която да е два пръста над бурканите и включете котлона. След завирането на водата засечете 15 минути и след като изтекат ,изключете котлона.Изкарайте бурканите с помощта на щипка и ръкавица като внимателно ги придържате! За да ви е по лесно,може преди това да отлеете част от водата ,но внимателно да не се изгорите!

Обърнете бурканите с капачката на долу и сложете върху кърпа или покривка.От горе ги загънете също с кърпа и оставете така до пълното им изстиване/до другият ден/ След това приберете бурканите в мазе,килер или шкаф,на проветриво и тъмно място.Компотът ви за зимата е готов:)










Няма коментари: