неделя, 20 септември 2020 г.

ПИЛЕ ФРИКАСЕ



 Някои , много обичат това ястие,а други се мръщят... В този пост пак ще спомена моят капризен съпруг. Искал да яде ПИЛЕ ФРИКАСЕ, но сосът да е бил по вкусен! Разбрах какво точно има в предвид...брашното! Понеже в този сос се слага брашно, а според нас вкусът му е доста натрапчив... Е,за всичко си има начин... Отново ще се повторя, като кажа че е по наш вкус:) Важното е, че много ни хареса!

Необходими продукти:

✔ Пилешки бутчета 2 броя около 600 грама

✔ Морков 1 брой средно голям

✔ Чесън*

✔ Черен пипер на зърна

✔ Вода *

✔ Брашно 2-3 супени лъжици

✔ Олио 1-2 супени лъжици

✔ Жълтъци 2 броя

✔ Течна готварска сметана 22% 200 мл.

✔ Сок от 1/2 лимон

✔ Сол *

✔ Краве масло 1 супена лъжица

Жълтъците и сметаната да са на стайна температура! Почистете бутчетата ,нарежете ги на две,направете по един- два разреза, измийте ги и ги сложете в подходяща тенджера  върху котлона.

Добавете сол/ аз сложих 1 чаена лъжица/ 4-5 зърна черен пипер,морков нарязан на колелца /предварително измит/ и 2-3 скилидки почистен чесън. Ако желаете ,може да добавите и 1 една глава зрял лук нарязан на 4.

Налейте вода,колкото да покрие продуктите /при мен 1,5 литра/и включете котлона на най високата температура. Когато водата заври,намалете на средна температура и оставете месото и зеленчуците да се сварят до пълното им омекване! От време на време премахвайте образувалата се пяна!

Когато са готови/може да проверите с вилица/ изкарайте бутчетата с решетъчна лъжица и сложете в чиния.. Прецедете бульона и го пасирайте,ако ще ползвате и зеленчуците! Обезкостете месото.

Аз оставих подбедрениците цели, като махнах само кожичките /не обичаме сварени кожички/ а другата част- обезкостих. Върху котлона сложете суха тенджера  на ниска температура и сложете 2-3 супени лъжици брашно, да се препече.

Бъркайте постоянно да не загори! Понеже не обичаме сосове, в които се усеща брашното, за това ползвах този метод- препечено брашно. Бъркайте докато леко си промени цвета и не се усеща остра миризма на брашно.

Добавете олиото и разбъркайте още около минута. При постоянно бъркане добавете бульона ,да няма бучки. При мен количеството бульон беше - 800мл. Сосът не трябва да е много гъст, нито прекалено рядък.

Но вече зависи  от вас, каква гъстота искате! Може да увеличите количеството бульон или брашно. Понеже ние обичаме ястия с чесън, добавих още две скилидки нарязани на шайби. Увеличете котлона на средна температура. Докато бульонът ври си пригответе "застройката". 

Предлагам ви и една рецепта за ПАНИРАНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА


В купичка разбийте жълтъците с телена бъркалка. Добавете щипка сол,сметана и сока от половин лимон. Разбъркайте до еднородна смес. С черпак вземете от бульона и прибавете към сместа като бъркате /да достигне температурата на бульона,за да не се пресече/.

След това върнете обратно в тенджерата ,като не спирате да бъркате. Когато отново заври ,опитайте как е на вкус и ако има нужда добавете още малко сол, пилешкото месо и оставете да покъкри още 5-10 минути.

Още до като е горещо сложете 1 пълна супена лъжица краве масло и бял или черен пипер/млян/. По желание ,поднесете с резен лимон и свеж магданоз!





Няма коментари: