неделя, 13 септември 2020 г.

АШУРЕ


Месец в който се приготвя АШУРЕ. Едва, ли има хора които не знаят какво представлява  този десерт и как се приготвя... Основните съставки са: бяло жито, зрял боб, нахут, захар, сушени плодове /стафиди/по избор, орехи... Но всеки си има свой начин на приготвяне! По някога се добавят и продукти, като: леблебия, пресни плодове, мед, розова вода, други ядки по избор/фъстъци, шам фъстък/ и други. Моят вариант е съчетан с моят вкус и продукти, които ползваше баба...

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти:

✔ Бяло жито 1 чаша 

✔ Зрял боб 1/2 чаша

✔ Захар 1,5 чаша

✔ Сушени сини сливи,кайсии 1 чаша/нарязани/

✔ Лимон 2-3 резена

✔ Круша или ябълка 1 брой

✔ Зърна от бяло грозде 1 чаша

✔ Пръчка канела

✔ Черен пипер на зърна 4-5 броя

✔ Нишесте 1-2 супени лъжици

✔ Щипка сол

✔ Вода 1,200 литра

Още: печен фъстък/орехи/зърна от нар 

Накиснете боба от вечерта. Измийте житото 2-3 пъти. Сушените плодове ги накиснете в купа с топла вода. Сварете боба до готовност, прецедете водата, измийте добре и сложете отново в дълбока тенджера.

Добавете житото, пръчка канела,зърна черен пипер и налейте 1-1.200 литра вода и сложете на котлона на умерена температура. През това време си нарежете сушените и пресните плодове на дребни кубчета /лимон, круша, ябълка, сушени сини сливи, кайсии/

Когато десертът почне да къкри добавете плодовете. Намалете котлона  и оставете да покъкри. Ако искате десертът ви да е по светъл цвят, по време на варене НЕ добавяйте- смлени орехи, сушени смокини, канела на прах и други тъмни сушени плодове!

Но ако не държите на това, сега може да добавите смлените орехи или други ядки. Когато житото е готово, прибавете щипка сол, захар ,разбъркайте добре и оставете да покъкри още около 10 минути.

Може да намалите или увеличите захарта. Захарта допълнително ще посгъсти десерта. Трябва да е малко по гъсто от боза. Вече зависи по гъсто ли обичате десерта или по рядко. Ако има нужда ,добавете още малко вода. Имайте в предвид,че като изстине ще се посгъсти още.

Ако ви се струва по рядко, може да добавите натурално нишесте или нишесте ванилия 1-2 супени лъжици... В шола сложете нишестето, добавете 2-3 лъжици вода и малко от сиропа на десерта, разбъркайте добре на кашичка /да няма бучки и сипете в тенджерата, като не спирате да бъркате!

Добавете предварително измитите зърна от грозде и оставете да покъкри още около 5 минути. С щипка изкарайте пръчката канела.

Предлагам ви и една интересна рецепта за АЙРАН АШЪ от ТУРСКАТА КУХНЯ

Още до като е топло прехвърлете в купички и украсете по ваш вкус /печен фъстък, зърна от нар, на дребно нарязан лимон/може и портокал/зърна от грозде... Колкото по вече плодове и ядки сложите ,по вкусно и ароматно ще стане :) След пълното изстиване ,приберете в хладилник.

Може да се ползва боб и нахут от консерва. Десертът е лесен за приготвяне. Смея и да кажа, че е засищащ и полезен /като изключим захарта, която може да се замени с мед/




1 коментар:

Анонимен каза...

Истинско,уникално Ашуре