понеделник, 7 септември 2020 г.

ПЪРЖОЛИ С ЛУК НА ТИГАН



Идеята е да се получат сочни и вкусни пържоли с опушен ефект...По точно казано ,като на скара или барбекю! Предложението ми е за тези,които живеят в апартамент и не искат навсякъде да става на пушек,дим и нямат подходящо място и т.нат.
Необходими продукти:
✔ Свински пържоли *
✔ Черен пипер /млян/
✔ Олио*
✔ Зрял лук*
✔ Сол*
По желание:оцет,магданоз...
Още: тиган с не залепващо покритие
Първо да отбележа,че пържолите никога не ги начуквам ! Месото е нарязано от плешка. Може да опечете ,колкото броя пържоли искате /моите бяха 5/Гледам самата пържола да е равномерна по дебелина!Винаги предварително накисвам пържолите във вода и след това прецеждам и ги подсушавам много добре !
Приготвям по следният начин-поръсете месото с черен пипер и от двете страни ,налейте струйка олио и подредете в тава или друг подходящ съд! Може да ползвате подправки по ваш вкус но без сол! Загънете със стреч фолио и оставете в хладилник за поне 1 час.
Когато това време изтече сложете тигана с незалепващо покритие на котлона и включете на висока степен.В тигана не се слага никаква течност /мазнина/за да се получи опушеният ефект !
Тиганът като загрее сложете пържолите/аз ги пека по две/и  поръсете със сол.Тигана проверявам дали е загрял,като си държа ръката на  10 см. над тигана и се усеща топлина!Може да ви е смешно това,което описвам но е много важно тиганът да е добре загрял! Оставете пържолите така без да ги бутате и намалете котлона.Моят котлон е с 3 степени и намалих на 2,5.
През това време си почистете 3-4 глави зрял лук/може и повече или по малко/ измийте ги и ги нарежете на шайби дебели около 4-5 мм. Около пържолите в тигана наредете 4-5 шайби лук .Така се смесват ароматите и пържолите и лукът стават по вкусни!
Пека пържолите между 3-5 минути /зависи колко са дебели/от всяка страна!След като обърнете пържолите ,поръсете със сол и другата страна и поставете отгоре по 1-2 кръгчета печен лук! Не забравяйте да обръщате и шайбите лук! 
Готовите пържоли и лук изкарайте с щипка за скара и сложете в тенджера и затворете с капак ! Печете и останалите пържоли и лук по същият начин докато свършат ! Преди поднасяне наредете в чиния -пържола,няколко кръгчета лук,които  поръсете  леко със сол,олио,оцет и магданоз /по желание/и полейте с малко с течността,която се е отделила от пържолите!
Предлагам ви и една рецепта за СУПА СЪС СВИНСКО МЕСО
А тигана,ли? След като пържолите са готови ,наливам в тигана вода и оставям на котлона ,който още не е изстинал напълно!Да стои около 20-30 минути да кисне ,докато си хапнем.Хвърлям мръсната вода ,която вече е гореща! Още 2-3 пъти  пълня тигана до половината с вряла вода и хвърлям! Капвам на тигана препарат за съдове,намокрям гъбата и минавам много добре с опакото  , изплаквам с поносимо топла вода и тиганът ми е почистен:) Съжалявам,че не се сетих да снимам тигана преди да го почистя!




1 коментар:

vlado_fidera каза...

много вкусни пържоли.Браво, ще ги пробваме приготвени по този начин!