четвъртък, 3 септември 2020 г.

ЛЕСНИ СКАЛИЧКИ



Ако са ви  останали някакви парченца от кекс или блат от торта, сладкиш- не ги изхвърляйте! Може да приготвите вкусни СКАЛИЧКИ с продукти, които разполагате. Поглеждам какво ми е останало в хладилника и шкафа / отворена сметана, която няма да изтрае дълго, стафиди-  не знам от кога, няколко лъжици домашна галета ...
Може да експериментирате.
Забележка: долу посочените количества са съобразени според останалия сладкиш, който ползвах. Може да слагате от изброените продукти, в зависимост от това, колко нужда има от течна или суха съставка / продукт/
Необходими продукти:
✔ Парченца от сладкиш *
✔ Сметана /течна/4-5 супена лъжица+ Захар 1 супени лъжици /ако има нужда/
✔ Сок от компот или кафе еспресо 1-2 супени лъжици
✔ Канела 1 кафена лъжица или какао
✔ Стафиди 3-4 супена лъжица
✔ Сладко от праскови 2-3 супена лъжица или банан 
✔ Галета 2-3 супена лъжица
✔ Натурален шоколад или млечен *
Като начало си разтопете шоколада на водна баня /моят беше 100 грама натурален/ Оставете на страна  леко да изстине. Водна баня- върху котлона се слага огнеупорен съд с вода в който се слага втори съд с начупен шоколад.
Бърка се докато се разтопи. В купа раздробете сладкиша на трохи. Добавете канелата /или какао/стафиди, сладко от праскови, сметана, кафе /сок от компот/галета и разбъркайте добре.
Аз добавих и банан, който предварително намачках с вилица. Ако е прекалено сухо, може да добавите още малко от течните съставки или прекалено течно- от сухите съставки по ваш вкус!
Сместа не трябва да е много влажна! Оформете с ръце конусовидни сладкиши, горе долу еднакви по големина. Сложете ги в поднос или чиния, който предварително сте покрили с пергаментова хартия.
Полейте ги с леко изстиналият шоколад и поръсете с кокосови стърготини. Може да се поръсят и със смлени ядки, шоколадови или шарени пръчици. Сложете в хладилник да се стегнат.
Не е нужно да чакате дълго за да ги консумирате:) Използвайте вашето въображение, вкус и продукти. Допада, ли ви рецептата?
Предлагам ви и една рецепта за МЛЕЧЕН ДЕСЕРТ СЪС СУШЕНИ СМОКИНИ
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК







Няма коментари: