сряда, 2 септември 2020 г.

БЪРКАНИ,СОЛЕНИ КУРАБИЙКИ



Прииска ми се нещо солено да хапна ...Нещо от рода на соленки, но да се приготвят за нула време  ! Без месене ,точене и цапане на много посуда .Може да са безформени и калорични ,но са много вкусни ,пръхкави и се топят в устата .Горещо препоръчвам :)

Необходими продукти:

✔ Яйца 2 броя

✔ Кисело мляко 1 чаша с вместимост 100мл.

✔ Сода бикарбонат 1 чаена лъжица /непълна/

✔ Краве масло 1 пакет от 125 грама/на стайна температура/

✔ Захар 1 кафена лъжица

✔ Сол щедра шипка

✔ Сирене 150 грама

✔ Маслини 10-12 броя

✔ Червена чушка 1/2 брой или 1 по малка

✔ Чубрица 0.5 чаена лъжица

✔ Брашно 3 чаши /чаша с вместимост 100 мл/

Продуктите да са на стайна температура! Включете си предварително фурната на 190 градуса да загрее. В купа сипете киселото мляко, содата, разбъркайте добре да се разтвори содата и оставете за няколко минути да шупне.

Нарежете си предварително чушката на дребно, като преди това сте я измили и почистили. Маслините ми са Каламата с костилки /отделих от костилките /. Може и друг вид да ползвате или без костилки /за по лесно/.

В купа сложете кравето масло и леко намачкайте с лъжица. Добавете яйцата едно по едно ,киселото мляко със шупналата сода,захар, чубрица ,сол и продължете да бъркате докато стане гладка смес. 

Следва пресятото брашно, което добавяйте малко по малко. Трябва да се получи гъсто, лепкаво тесто. Прибавете надробеното сирене,чушки , маслини и последно разбъркване.

В подходяща тава сложете хартия за печене /да не се цапа/ и с помощта на супена лъжица вземете от сместа и наредете в тавата. Сложете да се пече в най долното ниво на фурната докато леко порозовеят от долу и от горе.

По време на печене,ако е нужно може да преместите в по горното ниво на скарата /зависи от фурната /. Готовите курабийки изкарайте върху скара, докато изстинат напълно.

След това, може да приберете в стъклени бурканчета или полиетиленов плик. Стават меки, вкусни и свършват бързо! Подходящи за компания на кафе, чай ...

Предлагам ви една рецепта за ЧЕСНОВ ЧЮРЕК С КАШКАВАЛ

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК






Няма коментари: