петък, 28 август 2020 г.

ПАТЛАДЖАН/ПЪРЖЕН/ С ДОМАТЕН СОС



Патладжана е на почит у дома ♡ Кой каквото ще да казва ,най го обичаме пържен и в компанията на вкусен сос се получава голяма вкусотия...Разбира се ,че може и само със сирене ,но друго е да си топнеш залъка .Казват ,че пърженият патладжан поема много мазнина ...А аз казвам,че като се приготви с подходяща панировка ,се подсуши много добре и се пържи в добре загряло олио -няма да поеме толкова мазнина !Без много да разтягам ,вижте моят начин на приготвяне...

Необходими продукти :

✔ Патладжан 5 броя около 1.100 килограма

✔ Белтъци 2 броя

✔ Пшенично брашно*

✔ Царевично брашно *

За соса :

✔ Домати от консерва * 400 грама или пресни около 1 килограм

✔ Олио 2-3 супени лъжици

✔ Чесън 3-4 скилидки

✔ Захар 1 чаена лъжица

✔ Черен пипер млян

✔ Сол  *

Още : свеж копър , сирене /по желание/

Измийте патладжаните,нарежете ги на шайби с дебелина около 1 см , сложете ги директно в гевгир и ги поръсете със сол ! Под гевгира сложете друг съд ,за да се стича горчивият сок или както правя аз -директно в мивката ! През това време си пригответе доматеният сос .

Ползвах домати от консерва ,но ако имате пресни ги настържете на ренде .Тогава може да увеличите количеството! В касерола или тенджера ,загрейте олиото на средна температура и сипете доматите/доматен сок/Добавете захар ,сол и оставете сместа да заври .Почистете чесъна и нарежете на плочки/шайби/и пуснете при доматеният сос . След завиране намалете котлона . 

Понеже доматите бяха на кубчета ,ги пасирах за да се получи гладък сос . Когато соса достигне желаната от вас гъстота ,поръсете с черен пипер по ваш вкус,разбъркайте и дръпнете от котлона .Оставете соса да изстине .

Измийте патладжана директно под течащата чешма ,така както са в гевгира ! Оставете няколко минути да се отцедят ,след това подсушете много добре с кухненска хартия !В чиния смесете равни количества пшенично и царевично брашно,които предварително сте пресели . 

В друг съд /плитък/ си разбийте белтъците с вилица на пяна . Потопете патладжаните и от двете страни първо в белтъците ,а после в сухата смес и наредете в тава или поднос .В подходящ съд /който е чел мои рецепти знае,че пържа всичко в тенджера .Така ми е по удобно и винаги с прясно олио/ налейте обилно количество олио ,като за маслена баня .

Включете котлона на висока степен ! Когато загрее сложете патладжаните да се пържат и намалете на средна температура ! Опържете ги и от двете страни до златисто .Ползвам щипка за скара .Изкарайте готовите патладжани в голям и плитък съд покрит с домакинска хартия .Оставете да изстинат. Преди поднасяне ги подредете в чиния ,залейте с доматен сос и пожелание поръсете със свеж копър и надробено сирене.

Предлагам ви и една рецепта за РАЗЯДКА С ПАТЛАДЖАН








1 коментар:

Unknown каза...

И аз много обичам така приготвения патладжан ,но за белтъците сега го научих.Човек винаги научава нещо ново .Благодаря ,добър апетит !!