сряда, 23 септември 2020 г.

ЧУШКИ С КАЙМА И ОРИЗ


Хората казват "Не всеки ден е Великден" И при нас е така относно пълнените чушки с кайма и ориз...Няма да повтарям,че моят съпруг много не тачи този ориз,но напоследък много приятно ме изненадВа със своите предпочитания за храна:) Може да ползвате и зелени чушки,но ви уверявам че червените са много по вкусни и месести ...Ако обичате с повече кайма ,може да увеличите количеството и да намалите ориза!
Необходими продукти:
✔ Червени чушки*
✔ Кайма смес 500 грама
✔ Ориз 1 чаша с вместимост 200мл.
✔ Зрял лук 1 брой
✔ Морков 1 брой голям
✔ Чесън 3-4 скилидки
✔ Вода*
✔ Ронена чубрица*
✔ Къри*
✔ Черен пипер млян*
✔ Олио*
✔ Сол*
* Бульон-по желание
Чушките ми бяха 7 броя ,но доста големи и месести.Вашите ако са по малки ще излязат по вече за това количество плънка!Измийте предварително ориза ,като смените 2-3 пъти водата и сложете в цедка ,да се отцеди .Почистете зеленчуците,измийте ги и нарежете-лука на ситно,моркова на дребни кубчета,чесъна на колелца.
В дълбок тиган или касерола на средна температура загрейте 4-5 супени лъжици олио и добавете зеленчуците.Разбърквайте с дървена лъжица,докато зеленчуците си пуснат аромата и леко поомекнат.Добавете каймата и продължете да бъркате.Каймата ,като стане на трохи и си промени цвета добавете ориза . 
Намалете на по слаба температура и добавете подправките- 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица ронена чубрица и 1 кафена лъжица черен пипер, 1 кафена лъжица къри. Разбъркайте около 1-2 минути и налейте 1 чаша топла вода. 
Ако ще добавяте зеленчуков бульон ,сега е моментът но имайте в предвид че съдържа сол ! Оставете да покъкри 2-3 минути и изключете котлона.Включете фурната на 200 градуса и се заемете с чушките.Измийте ,подсушете и ги изтърбушете ,като ги почистите добре от семенниците.
Всяка чушка напълнете с плънката ! Наредете ги в тава и  набодете с вилица на места,поръсете с малко сол и струйка олио.Ако ви е останала от плънката я разпределете около чушките! 
Предлагам ви и една рецепта за много вкусна РАЗЯДКА С ПАТЛАДЖАН от ТУК
Аз преди това добавих към плънката още малко топла вода/според останалата плънка си преценете колко вода да добавите/ Ако не ви е останала от плънката просто налейте топла вода или бульон.
Сложете чушките да се пекат до пълната им готовност .
По желание поднесете с кисело мляко и чесън:) Вкуснооо ми е!





Няма коментари: