четвъртък, 24 септември 2020 г.

КОНФИТЮР АСОРТИ





Реших да приготвя този конфитюр, когато ми бяха останали различни плодове в малки количества. Плодовете ,които ползвах са :праскови,сини сливи и ябълки. Вие може да ползвате каквито имате.

Понеже ябълките съдържат пектин ги ползвах по скоро като сгъстител за конфитюра. Ако имате разновидности от домашни плодове,не се колебайте и си пригответе вкусен и ароматен КОНФИТЮР АСОРТИ :)

Необходими продукти:

✔ Праскови*

✔ Сини сливи*

✔ Ябълки*

✔ Захар 800 грама

✔ Сок от 1/2 лимон или 1 чаена лъжица лимонена киселина

Още:буркани,винтови капачки,пръчка канела/по желание/

Ето и точните количества на плодовете,които ползвах:праскови-1.550 килограма,сини сливи- 1.100,ябълки-680 грама. На 3-3.200 килограма плод-800 грама захар. Вие може да увеличите или намалите според вашите предпочитания количеството плод и захар!

Плодовете да са в добра зрялост но не и меки! Измийте добре плодовете-обелете прасковите,отстранете костилките и ги нарежете на не много тънки резенчета и ги сложете в тенджерата в която ще ги варите.

Сините сливи по същият начин,без да ги белите. Прасковите и сините сливи, горе-долу да са на еднаква дебелина! Ябълките ги настържете на едро ренде или изстискайте сока,понеже  "играят " ролята на  Пектин /сгъстител/.

Поръсете ги със захар и сложете върху котлона на средна температура. За да стане по ароматно, може да добавите една пръчка канела. Разбърквайте периодично с дървена лъжица,да не загори.

Не забравяйте да бъркате от време на време и да отпенвате. Периодично намалях и след това пак увеличавах температурата на котлона. За гъстотата проверете върху чиста и суха чиния с капка от конфитюра.

Може да се провери и с лъжица /конфитюра когато е готов се стича по бавно/. Имайте в предвид,че като изстине ще се сгъсти още. Когато достигне желаната от вас гъстота изстискайте лимоновият сок /или 1 чаена лъжица лимонена киселина/оставете да поври 1-2 минути и изключете котлона.

С щипка вземете пръчката канела. Аз си нареждам в една тавичка бурканите и поставям в близост до котлона!

Предлагам ви и една рецепта за  КАРАМЕЛЕНО СЛАДКО ОТ ЯБЪЛКИ

Още докато е горещ конфитюра напълнете бурканите, като държите буркана над парата. Боравя с ръкавица, само в едната ръка в която държа буркана. Избършете добре буркана, ако евентуално сте го изцапали по време на пълнене, стегнете добре капачката и обърнете.

Загънете ги с кърпа и оставете до пълното им изстиване!











Няма коментари: