неделя, 5 януари 2020 г.

ПИЛЕШКИ СЪРЦА С БАМЯ

ПИЛЕШКИ СЪРЦА С БАМЯ

Обичам гозби, в които да мога да си топна залъка. Може, вече и да сте го приготвяли. Не е нещо сложно, но исках да споделя МОЯТ ВКУС и рецепта и за тези, които тепърва се учат в кухнята. Днешното ми предложение е за най обикновено, но много вкусно ястие /според мен / Толкова ми се услади, че си дадох сметка че отдавна не съм хапвала толкова вкусна храна " ТОПНИ ЗАЛЪК " ♡
Необходими продукти:
✔ Пилешки сърца 600 грама
✔ Бамя 300-350 грама ❄️
✔ Морков 1 брой
✔ Червена камба или чушка 1-2 броя/ зависи колко е голяма/
✔ Зрял лук 1 брой
✔ Скилидки чесън 5 броя
✔ Домат 1 брой /средно голям/
✔ Доматен концентрат 1 пълна чаена лъжица
✔ Олио 3-4 с.л.
✔ Брашно 1 чаена лъжица с връх
✔ Червен пипер 1 чаена лъжица
✔ Черен пипер 1 к.л.
✔ Сол 1 чаена лъжица
✔ Гореща вода около 300 мл
Добре почистете пилешките сърца, като  премахнете бялата част, цепнете, отстранете съсиреци кръв, сложете в гегир, измийте добре и ги оставете да се отцедят. Подсушете ги добре, защото по време на готвене ще пръска!
Върху котлона в тенджера на средна температура загрейте олио и сложете пилешките сърца да се позапържат, като разбърквате периодично. През това време почистете 3 скилидки чесън / ако са големи ги нарежете на две, ако са малки ги оставете цели/ и ги прибавете при пилешките сърца и разбъркайте.
Почистете, измийте лука и моркова- лука нарежете на дребно, а моркова на полумесец- не много на дебело и ги пуснете при другите продукти. Разбъркайте да не загори,като стане леко прозрачен лукът - намалете температурата на  котлона.
Следва домат, който се измива, обелва и нарязва на кубчета и се прибавя също и се налива 100 милилитра от горещата вода. Разбъркайте и сложете капака леко открехнат -да покъкри. Последно нарежете червената камба или чушка на ленти. Когато водата почне да се изпарява добавете брашно, като бъркате не прекъснато докато си промени цвета. Следва червен пипер, доматен концентрат.
Не  забравяйте да бъркате! Сега добавете нарязаната камба, другите 2 скилидки чесън нарязани на ситно или пресовани /за по силен аромат, ако обичате /, сол, останалото количество гореща вода и усилете котлона на средна температура.
Ние обичаме ястията с много чесън! Но вие, ако не обичате, не слагайте или сложете по малко. Когато почне да къкри - разбъркайте и добавете бамята. Изкарах от фризера в последния момент!
Е, ако е сезона  на бамята, ще ползвате прясна. Бамята  е домашна, от свекървата. На бамята не и трябва много време за да е готова. Оставете на тих огън до пълното омекване на продуктите, като гледате да не преварите бамята!
Ако са готови, добавете черен пипер и изключете котлона, разбъркайте и сложете плътно капака. Получава се една вкусотия "ДА СИ ОБЛИЖЕШ ПРЪСТИТЕ "  Ако ви харесва такъв вид ястие -ОПИТАЙТЕ!
Предлагам да погледнете и тази рецепта /за любители/ за : ТАЛИАТЕЛИ С ПУШЕНО ПИЛЕШКО МЕСО, ГЪБИ И СМЕТАНА  от ТУК
Може и да посетите страницата ми във Фейсбук :
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour






Няма коментари: