вторник, 9 юли 2019 г.

ЛЯТНА ЯХНИЯ С БАМЯ


Бамя , отново от свекървата. Постно, но много вкусна манджичка, да си топнеш залъка. Бяха много крехки и току що набрани. Е, ето още едно постно ястие от мен.
 Бързо , лесно и вкусно- за любители!
Необходими продукти :
☑ Бамя около  450 грама
☑ Зрял лук 1 брой /средно голям/
☑ Морков 1 брой
☑ Домат 1 брой / средно голям/
☑ Скилидки чесън 2-3 броя
☑ Олио 4-5 с.л.
☑ Доматен концентрат 1 ч.л.
☑ Черен пипер/ млян/ *
☑ Захар 1 к.л.
☑ Сол *
Още :
Магданоз за поръсване / по желание/
Лимонов сок *
Сирене при поднасяне *
Топла вода *
Измийте, почистете и поръсете бамята със сол. Леко разбъркайте. Поръсва се със сол за да не е после лигаво! Ако искате може да изстискате и малко лимонов сок /също помага /! Оставете на страна бамята.

В подходяща тенджера върху котлона , загрейте олио на средна температура. Измийте и почистете зеленчуците. Нарежете моркова на тънки колелца и пуснете в загрялото олио. 

Разбъркайте. Нарежете лука на дребно, добавете и него. Разбъркайте около 3-4 минути. Добавете доматения концентрат. Предварително си обелете и нарежете домата на малки кубчета или го настържете.

Добавете и  кубчетата домат  /може и доматен сок/. Намалете котлона и оставете да покъкри. Почистете чесъна и нарежете на колелца и пуснете в ястието. Добавете топла вода около  250 мл , захар и сол.

Докато ястието къкри , измийте бамята и сипете при другите продукти. Сипете още топла вода , колкото  да покрие ястието. Когато бамята и моркова поомекне изключете котлона и добавете черен пипер.

На бамята не и трябва дълго време за да се приготви! Поднесете с плочка сирене / или надробено/. Пожелание поръсете с пресен магданоз.




ДОБЪР АПЕТИТ!

1 коментар:

Анонимен каза...

Мама бог да прости я правеше така. В кипяща вода , глава нарязан лук , сол . Дръжки копър. бамята нарязана на едро . Домати след около 15 минути . Копър листенца и много чер пипер . Говорим за чорба. Няма мазнина. На вкус и цвет товарищи нет. Обичам бамя във всичките и видове включително в гювеч.
Вярвам че вашето ястие има прекрасен вкус. Успех на всички.