събота, 14 септември 2019 г.

БАМЯ ЗА ЗИМАТА --ВЪВ ФРИЗЕР




Тази година в градината на свекървата имаше бамя в изобилие. Жал ми беше да ги изхвърля , а бамята няма много голяма трайност! Реших да съхраня във фризер. Бързо и лесно решение. И вие , ако нямате време за консервиране в буркани, вижте как ги приготвих.
Необходими продукти :
✔  Бамя *
✔  Вода *
✔  Сол *
✔ Лимон 1 брой 
Още : пликове за замразяване /дълбоко съхранение 
Тук , количеството не е от значение! Измих бамята и почистих с нож от страната на дръжката , както се подостря молив, като се внимава да не се изреже по на дълбоко! Сложих в гевгир , посолих ги / около половин супена лъжица сол /.

Леко ги разбърках, прехвърлих в дълбока тенджера. Налях вода , колкото да ги покрие. Измих лимона и нарязах на едри парчета , изстисках върху бамите и пуснах да се бланшират.

Лимона и солта са за да не се лигавят бамите! Бланширах ги около 2-3 минути /не повече/ във вряща вода. Веднага след това с решетъчна лъжица ги прехвърлих в ледено студена вода, за кратко.

Прехвърлих в гевгир да се отцедят. Леко ги подсушавам с кухненска хартия или чиста кърпа. След това ги прехвърлям в плик / не е задължително в плика да сложите лимон/. Ако са голямо количество може да си ги разпределите в пликове за по едно готвене.

Също така може да ги сортирате по големина. Това е моят начин. Може да споделите и вашият начин на съхранение.
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук :