сряда, 5 февруари 2020 г.

ТУРСКО РЕВАНЕ






На вниманието ви ТУРСКО РЕВАНЕ!Обожавам сиропирани сладкиши. А турското реване си е точно по мой вкус.
Необходими продукти:
✔ Яйца 3 броя /големи/
✔ Захар 1 чаша/150мл /
✔ Щипка сол
✔ Олио 100 мл
✔ Кисело мляко 200 грама
✔ Грис 1,5 чаша  с вместимост 150 мл.
✔ Брашно 1 чаша от 150мл.
✔ Ванилия 1 пакет
✔ Бакпулвер 1 пакет /10гр /
✔ Лимонов сок 1,5 с..л.
За сиропа :
✔ Захар 1,5 чаша с вместимост 250 мл.
✔ Вода 2 чаши с вместимост 250 мл.
✔ Лимонов сок 3-4 капки
*По желание -кокосови стърготини, шам фъстък /при поднасяне/
Продуктите трябва да са на стайна температура! Първо си пригответе сиропа, за да има време да изстине! В касерола сипете захарта, водата, сложете на котлона на средна температура, като бъркате постоянно, докато се разтопи захарта.
Когато сиропа заври, добавете лимоновия сок и оставете да поври още 3-4 минути, вземете от котлона и оставете да изстине. Аз направих и следното: в малка купичка сложих 3-4 пълни супени лъжици кокосови стърготини, добавих 4-5 супени лъжици от сиропа и разбърках.
Това е за украса на реването. Включете фурната на 190-200* градуса да загрее. В купа счупете яйцата, добавете щипка сол и започнете да разбивате с миксер, като постепенно добавяте захарта.
Трябва да разбиете сместа около 7-8 минути за да се предотврати миризмата от яйца и сместа да удвои обема си. След, като минат 7-8 минути прибавете киселото мляко и продължете да разбивате, като прибавите олиото малко по малко. Добавете пресятото брашно, грис и продължете да разбивате.
Най накрая прибавете ванилията, бакпулвера и лимоновия сок /1,5 с.л./ и разбийте за кратко. Намаслете добре тавичката / с олио или краве масло / прехвърлете сместа, изравнете и сложете във фурната да се пече на средното ниво на скарата.
За тази доза ползвах малка тава с диаметър 20х20 см. Може да удвоите дозата. И е важно да проверите, дали фурната е загряла добре! При мен сладкиша се опече за 45 минути. Наблюдавайте, защото при всяка фурна времето за печене може да е различно! Този сладкиш е малко по различен от другите, за това се пече на по висока температура за да може да бухне!Проверете с дървен шиш ,ако излиза сух значи сладкиша ви е готов! Изкарайте от фурната и сложете върху дъска.
С дървен шиш направете дупки по целият сладкиш, като шишът трябва да стигне до дъното на тавата. Това се прави за да може добре да поеме сиропа. Полейте равномерно сладкиша със сиропа и оставете поне за 4-5 часа да престои.
Най добре за една нощ. Вече след като е престоял сладкиша можете да нарежете по желаната от вас форма и големина  и поръсете/ украсете / с напоените кокосови стърготини или нещо по ваш вкус!
Сладък ден ви пожелавам :) Предлагам ви да погледнете и тази лесна рецепта за ПУХКАВ СИРОПИРАН СЛАДКИШ от ТУК
Ако ви харесват моите рецепти, може  да посетите страницата ми във Фейсбук:
" От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour







Няма коментари: