неделя, 16 февруари 2020 г.

САЛАТКА ОТ ПЕЧЕН ЛУК- ОТ БАБА


ВКУСЕН ПЕЧЕН ЛУК ,КАТО НА БАБА ♡


Тази  салатка, може да ви е позната от времето на нашите баби, които са я приготвяли. Баба най вече зимата я приготвяше и си хапвахме с голям апетит. Не е нещо сложно за изпълнение, но все пак реших да вмъкна един от любимите вкусове от моето детство.

Баба ги печеше във фурната в печката с дърва, но аз нямам тази възможност. Искам да отбележа, че като дете не обичах да ям зрял лук в сурово състояние, но печеният е друго нещо / сладък е и не люти/.

На скоро като ходих у мама тя спомена, че на баща ми му се е прияло от тази салатка...
Че как няма- тази салатка е едно от нещата с които е расъл / също със мамалига, сомун, долангач/ Само, че вместо във фурната, ги опекох на жар като прилежно увих всяка глава лук с алуминиево фолио. Ето, как ги приготвих и вкъщи ...
Необходими продукти:
✔ Глави зрял лук * по възможност еднакви по големина
✔ Олио *
✔ Оцет *
✔ Сол *
Още: хартия за печене *
По желание : копър или магданоз
Включих фурната на 200 градуса да загрее. Може да ползвате каквото количество лук искате /аз имах само 9 броя. Покрих тавата с хартия за печене. Да, баба ми не е правила така, но имайте предвид че по време на печене, главите лук ще изцапат доста тавата!

Наредих главите лук върху хартията и сложих да се пекат в загрялата фурна. Който не знае да кажа че главите лук се пекат заедно с люспите /така както са си/. По време на печене се разнесе един приятен и много познат аромат в кухнята. Аромата от моето детство!

Пекат се докато омекнат напълно / може да пробвате с вилица или дървен шиш /. Лукът на места е леко по изгорял, но това да не ви притеснява- така трябва да бъде, само да не е на въглен:)

Изкарайте опечените глави лук от фурната и сложете върху дъска леко да изстинат 2- 3 минути. Обелете ги с нож или на ръка, като натиснете единият край, печеният лук лесно излиза.

Нарежете ги по желаната от вас големина, сложете в чиния. Добавете сол*, оцет*, олио* на вкус и разбъркайте. Баба ми не слагаше други подправки, но ако искате може да добавите магданоз или копър.

Ако не сте опитвали този вид салатка,опитайте и споделете мнението и впечатленията си.
Предлагам ви и рецепта за боб приготвен в гювеч "БОБ С ИСТОРИЯ" от ТУК
Който, има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: Вкусотия в чиния, от ТУК









2 коментара:

Unknown каза...

Много я обичам тази салатка баща ми я правеше. Сега аз често си пека лук пека си и чесън по същия начин.

Elena Dimitrova каза...

Биги,
и моята баба печеше глави лук във фурната.Много е вкусен, сега и аз така пека лука върху хартия за печене.А навремето баба го печеше в печка на дърва.Много вкусен лук се получава.Могат да се изпекат и картофи и да се комбинират с лука.Но и само от лук салатата е прекрасна.
Поздрави и успешна нова седмица !