неделя, 20 март 2022 г.

ЛЕСНИ КАШКАВАЛКИ ОТ БУТЕР ТЕСТО




Днес сме на по мързеливо. Нямах време да меся и приготвих любимите ни КАШКАВАЛКИ ОТ БУТЕР ТЕСТО. Дори да е нещо на бързо, всяко нещо си има тънкости и начин на приготвяне.
За да не стават глетави, трябва фурната да е много добре загряла! Тестото трябва да е добре размразено, но да не е прекалено меко, за да може добре да се работи с него! Ако всичко е точно, бутерките ви ще бухнат много добре! За начинаещи!

Продукти: 400 грама бутер тесто, 150 грама кашкавал / настърган на едро ренде/, 1 яйце, 30 грама краве масло, брашно*

Ползвах бутер тесто от по дебелите, които са по 400 и 800 грама / марка няма да споменавам за да не прозвучи като реклама/. Има и по 275 грама, които са по тънки /поне аз съм сварвала такива/.
Включете си фурната на 200 градуса, с горен и долен реотан, да загрее, докато приготвите бутер кашкавалките. Чукнете яйцето, разделете жълтъка и белтъка в две отделни купи.
Към белтъка добавете щипка сол, разбийте с вилица докато се разпени и добавете настърган на едро ренде кашкавал и разбъркайте. Изкарайте тестото от хладилника в последния момент.
Разстелете тестото, поръсете с малко брашно и разточете с точилка, но не на прекалено тънко. Работете бързо с тестото, защото много бързо омеква. Ако ползвате от тънкото тесто няма нужда да се разточва.
Разпределете от плънката върху тестото, така че по краищата да остане около по 5 мм празно, за да не излиза сместа. Тук таме сложете от кравето масло. Потопете четка в белтъка със сместа и намажете краищата на тестото, за да може добре да полепне.
От към тясната страна навийте до края на руло. С помощта на остър нож нарежете рулото на охлювчета с по един пръст дебелина и ги наредете на разстояние едно от друго в тава покрита с хартия за печене.
Ако ножът залепва за тестото, може да го поръсите с малко брашно. Пробвала съм и вместо руло да ги режа на лентички и така да ги навивам, но е по пипкаво / долу ще поставя снимка/. 
С пръсти леко сплескайте кашкавалките. Ако ви е останало малко от сместа, към нея добавете жълтъка, разбийте с вилица и намажете върху охлювчетата. Поставете в загрялата фурна да се опекат.
Моята фурна е малка и аз поставям тавичката най долу. Първите 20 минути пекох най долу, после поставих тавичката в средното ниво на фурната за още 5 минути, да станат златисти и от горе. 
Предлагам ви една рецепта / вид сладкиш/ ШОБИЕТ , вариант с бутер тесто, от ТУК
Според вашата фурна си преценете, но поне първите 15- 20 минути не отваряйте фурната, а наблюдавайте от прозорчето ;) Обичаме ги с по чаша айран. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)
Който има интерес, може да се присъедини и към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК













Кашкавалка на "лентички"/ стара снимка/





Няма коментари: