петък, 24 януари 2020 г.

ШОБИЕТ/SOBIET

ШОБИЕТ/ ТУРСКИ СЛАДКИШ/

Шобиет /Sobiet/ е турски сиропиран сладкиш, вид  БАКЛАВА. Приготвя се с точени кори, но аз ползвах бутер тесто. Лесно е! Щом аз мога, можете и вие! За тези, които ще си помислят " МНОГО ПРОСТА РЕЦЕПТА " ще кажа, че не съм спец кулинар и повечето ми рецепти са за начинаещи!
Тези, които правят първи стъпки в кухнята, но имат желание да се учат. Ако вече имате интерес, погледнете към рецептата.
Необходими продукти:
✔ Бутер тесто 1 пакет от 275 грама
✔ Прясно мляко 100 мл.
✔ Грис 1,5 с.л.
✔ Орехи/смлени/ около 1 чаша от 100мл.
✔ Краве масло/ разтопено/ 1-1,5 с.л.
За сиропа :
✔ Захар 1 чаша / 150мл/
✔ Вода 150 мл
✔ Прясно изцеден лимонов сок  3-4 капки
Още : хартия за печене*
Върху котлона в касерола сложете 1,5 супена лъжица грис и 100 мл прясно мляко. Варете на средна температура. Бъркайте непрекъснато, докато сместа се сгъсти / малко по гъсто от крем/. Внимавайте, дъното да не загори! След, като се сгъсти сложете на страна да изстине. Пригответе сиропа, като в касерола сложите всичките продукти- захар, вода, лимонов сок.
Варете на средна температура. Разбъркайте, докато захарта се разтопи, варете  около 10 минути и оставете на страна да изстине. Предварително разтопете кравето масло.
Включете фурната на 200 градуса да загрее, докато вие си приготвите сладкиша. Отворете пакета бутер тесто, разстелете и нарежете на равни по големина квадрати 3 на 3 см или 5 на 5 см.
С кафена лъжица вземайте по малко от сместа и сложете върху всеки квадрат, поръсете със смлени орехи и затворете, като триъгълник /единия ъгъл сложете върху срещуположния/ и леко притиснете с пръсти краищата за да не се отворят по време на печене.
Наредете ги в тава, която предварително сте покрили с хартия за печене/ хартията за печене не е задължителна/. С помощта на четка ги намажете с разтопеното масло и печете на средното ниво на скарата до златисто /при мен времето беше  16 минути/.
Времето за печене зависи и от фурната. Но за да бухнат добре, имайте в предвид че фурната трябва да е добре загряла! След, като са готови, изкарайте от фурната и оставете за една минута да си "отдъхнат" и залейте топлите триъгълници със студеният сироп.
А, ако ги обичате хрупкави/ като хрупкава баклава/ трябва да са напълно изстинали и сиропа да е студен! Препоръчвам ви да опитате този неустоим и лесен сладкиш и да споделите, дали ви харесва така, както на мен ми хареса. Преди поднасяне, може да поръсите с орехи или шам фъстък.
П.П. Мъжото, след като се прибра от работа, нападна тавата . ..Учудващо! А баклавите уж много не ги тачи!
Може, да погледнете и тази рецепта за ВИД БАКЛАВА от ТУК
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук:
"От кухнята на Биги "  https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour




2 коментара:

Unknown каза...

Благодаря за рецептата, стана прекрасно. Често, ще я приготвям в къщи ☺️

Birgul Ismailova каза...

Unknown, радвам се че са ви харесали !И у нас бяха одобрени ! И най важното е, че се приготвят бързо и са мнооого вкусни !