понеделник, 13 януари 2020 г.

СВИНСКО МЕСО С ГРАХ


Едно от любимите ястия у дома. Ястие, което отдавна не бях приготвяла. По принцип купувам замразен грах, но видях на промоция/ в буркан /,дребен, млечен... Викам си " Ще е хубав " и не се излъгах. Случвало ми се е да попадам на едър грах, който видимо си личи, че сякаш е почнал да покълнва...твърд е и не се вари!
Необходими продукти:
✅ Свинско месо около 500 грама
✅ Грах 450 грама
✅ Зрял лук 1 брой
✅ Морков 1 брой
✅ Домат 1 брой/ средно голям/
✅ Червена чушка /камба/ 1 брой
✅ Скилидки чесън 3 броя
✅ Олио 4-5 с.л.
✅ Доматен концентрат 1 ч.л.
✅ Червен пипер 1 ч.л.
✅ Черен пипер 1к.л.
✅ Брашно 1 с.л. непълна
✅ Сол *
✅ Гореща вода *
Измийте, подсушете и нарежете месото на хапки. В тенджера върху котлона на средна температура, загрейте олио, добавете малко сол /около 1 чаена лъжица/и сложете нарязаното месо в горещото олио.
Запържете до златисто от всички страни, като не бъркате постоянно, защото тогава месото пуска вода! Обелете лука, чесъна и моркова- лука нарежете  нa ситнo, чесъна на колелца, моркова на малки кубчета и ги добавете при месото.
Разбъркайте около минута. Добавете червеният, черният  пипер, доматен концентрат, разбъркайте около 10 секунди и налейте гореща вода, колкото да ги покрие и оставете да покъкри на бавен огън.
През това време си почистете, обелете и нарежете домата на малки кубчета и когато почне водата да се изпарява- пуснете кубчетата домати при другите продукти и разбъркайте. Почистете, нарежете червената чушка /пипер/, измийте граха, прецедете и добавете и тези продукти при другите.
Разбъркайте и сипете още гореща вода, която да е един, два пръста над продуктите ,сложете капак/открехнат / и оставете да покъкри. Като почне да къкри си пригответе брашното - в шола размийте с малко вода, да стане на кашичка.
Когато месото и зеленчуците  са готови /винаги ги опитвам преди да приключа с ястието/ прибавете кашата/брашно + вода /, като постоянно разбърквате. Опитайте как е на вкус и ,ако е нужно добавете сол.
Оставете сосът  да се сгъсти.Може, вече да си хапнете вкусно, топло, домашно приготвено ястие.Ето, и една рецепта за ДОМАШЕН ХЛЯБ от  ТУК  за да топкате.
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите и страницата ми във Фейсбук:
"От кухнята на Биги "https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour

1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

С тази рецепта ми припомни отминали времена Биги.Наистина грахът трябва да е млечен, иначе не се получава хубаво ястие.А твоето изглежда перфектно.Засяваме грах и го берем в млечна зрялост , перфектен е за ястия.
Поздрави !