вторник, 5 април 2022 г.

ПАЛАЧИНКИ- ПОСТНИ





Вариант за постещи и вегани. Когато са свършили яйцата, няма прясно мляко, а не ни се ходи до магазина- ПОСТНИ ПАЛАЧИНКИ. Едно време, баба ми ги приготвяше в най обикновен тиган и не залепваха... 

Чаша с вместимост 300 мл.

Необходими продукти: 1 чаша топла вода, 1 чаша непълна / около 130-150 грама / брашно, 1 супена лъжица олио, щипка сода бикарбонат, щипка сол,

В купа сипете продуктите- топла вода, олио, щипка сода бикарбонат, щипка сол и половината от пресятото брашно и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете и останалото количество и бъркайте до като стане гладка смес, без бучки.

Трябва да се получи не много гъста смес, но не и прекалено рядка / малко по рядка от боза/. Капнете малко олио в тигана с незалепващо покритие и намажете /или минете с четка/ така, че да се покрие изцяло и поставете на средна температура.

Когато загрее добре, разбъркайте сместа, гребнете с черпак и сипете от ниско. Някой път като сипя сместа и с опакото на черпака правя кръг /палачинка/. Това,  трябва да се направи много бързо, защото от високата температура сместа веднага придава форма.

Гледайте, да не е нито много дебела, нито много тънка палачинката. Когато тиганът е добре загрял и палачинката се е опекла, лесно се отлепя! Колкото по пълен черпак, толкова по голяма палачинка ще имате.

Внимателно отлепете с шпатула и ако се е опекла добре, обърнете. След като се опече и от двете страни, вземете с шпатула и поставете в чиния. С останалата смес процедирайте по същия начин.

Пак забравих да ги броя / може би 8-9 броя, средно големи палачинки/. Може да удвоите дозата- вода, брашно. Ако, палачинките не са за постещи или вегани, може върху всяка изкарана палачинка да се намаже с краве масло.

Ако, сте пропуснали рецептата за ИШИ АШЪ /постен десерт/ , сега може да я видите от ТУК

Пълнеж- по ваш вкус! Баба ми правеше една обикновена палачинкова торта, която ще споделя някой друг път. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) П.П. Рецепта за начинаещи!

Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК












Няма коментари: