Картофени кюфтета съм правила много пъти, но със спанак- не съм. Сега, като имам пресен, реших да пробвам. Еее, да пак от свекървата. Ползвах малко количество, а останалото пак за БУРАНИЯ.
Необходими продукти: Около 1 килограм картофи, 100 грама пресен спанак, 200 грама сирене, 1 яйце размер L, 2 супени лъжици олио, 2 стръка пресен лук, 2 скилидки чесън, свеж копър*, 1 супена лъжица кисело мляко, щипка сода бикарбонат, 1 кафена лъжица млян черен пипер, 1 кафена лъжица къри, 1 чаена лъжица ронена чубрица, 3 супени лъжици галета, 3 супени лъжици брашно,1 чаена лъжица сол. За оваляне на кюфтетата: 1 яйце, брашно*. Още: олио за пържене*
Първо си сварете картофите по обичайният начин. Избрах що годе еднакви по големина картофи. Измийте добре картофите под течаща вода, поставете в тенджера, налейте вода /два пръста над картофите/ и поставете да се варят.
Сварете ги до пълна готовност, проверете с вилица или нож. Докато те се варят, си почистете спанака, измийте, накълцайте по на едро и оставете в гевгир да се отцеди. Сварените картофи ги обелете до като са още горещи.
Изливам водата от тенджерата и картофите в мивката и пускам струя студена вода за кратко. Обелените картофи поставете в тенджера или купа и пресовайте с ръчна преса. В тенджера загрейте 2 супени лъжици олио на средна температура и сипете спанака.
Разбъркайте за 2-3 минути и ако си пусне водата, евентуално- до като се изпари. Дръпнете от котлона и оставете да се охлади за няколко минути. През това време си почистете лука, чесъна, копъра, измийте и ги накълцайте на дребно.
Към картофите добавете едно яйце, спанак, нарязаните зеленчуци, подправки /копър, сол, къри, черен пипер, чубрица/, киселото мляко, сода бикарбонат и разбъркайте добре с лъжица. Добавете накрая надробеното сирене, галета , брашно и омесете на ръка.
Трябва много добре да се омесят продуктите! Късайте и оформете на топки, оваляйте в брашно, сплескайте, изтупайте излишното и наредете в поднос или тава. Покрийте със стреч фолио и сложете в хладилник за около 1 час.
Налейте в тенджерата олио, около два пръста /ползвах по малка тенджера за да не отиде много олио/, поставете на средна температура. В удобен съд чукнете едно яйце, добавете щипка сол и разбийте с вилица, на пяна.
Когато олиото загрее, оваляйте кюфтетата в разбитото яйце, от всички страни и сложете да се позапържат. Когато леко си променят цвета по краищата, обърнете и запържете и от другата страна.
Рецептата за БУРАНИЯ СЪС СПАНАК ИЛИ ЛАПАД, може да видите от ТУК
Не им трябва дълго време, като станат златисти, вземете с щипка и поставете в чиния или малка тенджерка. Поднесете с любим сос. Вместо да приготвя сос, ги поднесох с БУРАНИЯ ОТ СПАНАК. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)
Който има интерес, може да се присъедини към групата ни: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар