събота, 19 февруари 2022 г.

БУРАНИЯ СЪС СПАНАК ИЛИ ЛАПАД




Преди да почнете с това какво е БУРАНИЯ и какво не е, ще ви кажа че има много видове БУРАНИЯ. Преди съм публикувала с лапад /лопуш/, с пипер /ЧУШКИ/, с яйца... Явно с това наименование по различните краища се наричат различно приготвени ястия.

Моля, първо четете за видовете БУРАНИЯ и тогава спорете, дали Е или НЕ е! На различни места има и различно изговаряне : БУРАНИЯ, БОРАНА, БУРАНИ...

Необходими продукти: около 300 грама пресен или замразен спанак, олио*, 1 супена лъжица брашно, 100 мл. вода, 2 кофички кисело мляко от 400 грама с голям процент, 3-4 скилидки чесън, , червен пипер*, сол*

Ако ползвате пресен спанак, първо го почистете, поставете в гевгир измийте добре и оставете да се отцеди.  В малка тенджера налейте 50 мл олио и поставете на средна температура да загрее.

Нарежете спанака на ситно и пуснете в загрялото олио. Разбъркайте около една минута и прибавете брашното. Разбъркайте още около 1 минута, колкото да няма мирис на брашно и налейте 100 мл. вода.

Оставете да къкри около 5 минути, докато спанака поеме водата. Оставете да се охлади! През това време си пригответе "заливката". Почистете , пресовайте чесъна и сипете в тенджера. 

Добавете сол на вкус / аз сложих 1 чаена лъжица/, киселото мляко и разбъркайте с лъжица, да се смесят добре продуктите. Когато спанакът е изстинал добавете млечния сос и разбъркайте отново.

В касерола загрейте 50 мл. олио, добавете  1 чаена не пълна лъжица червен пипер, разбъркайте и като леко си промени цвета, но не и да загори, дръпнете от котлона. Залейте БУРАНИЯТА със запръжката, затворете с капак и приберете в хладилник.

Хубаво е да престои няколко часа, а най добре една нощ. Тогава е най вкусно! Ястието се консумира студено! Не знам как ви изглежда, но посоченото количество олио не е много, в случай че си помислите че е мазно.

Предлагам ви и една рецепта за БУРАНИЯ С ЯЙЦА от ТУК

Аз най го обичам с препечени филийки. Подходящо за основно, за мезе... за ракийка. Пролетта и лятото , много често го приготвям, най вече със лапад /лопуш/. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК












Няма коментари: