вторник, 6 април 2021 г.

БУРАНИЯ С ЯЙЦА

 




По този начин приготвя, майка ми БУРАНИЯТА С ЯЙЦА, а свекърва ми по друг начин! Ястие подходящо за забързани домакини, за компания на ракията или за летните жеги/ не че не може да се приготви и през останалото време и сезон ;)

Някои изговарят БУРАНИЯ, други - БОРАНА или БУРАНИ...Омръзнаха, ли ви моите рецепти за БУРАНИЯ? Ние обожавам всичките му вариации...

Необходими продукти: 4-5 кокоши яйца, 4-5 супени лъжици олио, 1 супена лъжица брашно, 100 мл. вода, 600- 700 грама гъсто кисело мляко / зависи колко гъсто искате да бъде/, 3-4 скилидки чесън, сол*

Счупете яйцата в купа, добавете щипка сол и ги разбийте с телена бъркалка докато се разпенят. В касерола или малка тенджера налейте олиото и сложете върху котлона на средна температура.

Когато олиото загрее, добавете брашното и бъркайте енергично докато леко порозовее. По желание може да добавите малко червен пипер и след кратко бъркане, веднага налейте водата.

Когато водата заври налейте на тънка струйка разбитите яйца, като не спирате да бъркате. Намалете котлона на най ниската степен, да не загори! Когато сместа се сгъсти, оттеглете от котлона и оставете да изстине.

Пригответе си млечния сос. Пасирайте чесъна, сложете в купа, добавете сол/ при мен 1 чаена лъжица непълна/ на вкус, киселото мляко и разбъркайте с лъжица да не останат бучки.

Предлагам ви и една рецепта за БАНИЦА С ВАРЕНИ ЯЙЦА от ТУК

Затворете с капак и сложете в хладилник. Когато яйчената смес изстине напълно, към нея добавете млечния сос, разбъркайте и приберете отново в хладилник. Добре е преди консумация да престои в хладилник 2-3 часа/ при мен едно денонощие/. Тогава е по вкусно!

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилния път:) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION , от ТУК

Вкусотия в чиния , от ТУК










Няма коментари: