неделя, 20 февруари 2022 г.

ЗАТВОРЕНА ПИЦА НА БАБА

 







Едва ли баба ми е чувала за КАЛЦОНЕ, но единствено по този начин приготвяше пицата /баба  Лютфие/ или на български казано- ЗАТВОРЕНА ПИЦА С КАЙМА. Когато имаше рожден ден приготвяше тази пица или содена питка /НЕ постна/.

Сега искам и аз да ви представя пицата. Баба ми разбира се я приготвяше с кубче мая, но понеже аз не я употребявам от години и ползвах суха мая! Друго, което съм сменила /заменила/ в рецептата е каймата, вместо телешка- смес.

Опитах се да запазя автентичността, до колкото е възможно в рецептата на баба♡ 

Необходими продукти за тестото: около 600- 650 грама брашно, 300 мл. хладка вода, 1 пакет суха мая от 7 грама или 20 грама от кубче, 1 супена лъжица олио, 1 кафена лъжица захар, сол*

За плънката: 250 грама кайма телешка /аз ползвах- смес/, 1 средна глава зрял лук, чубрица*, червен пипер*, черен пипер*, 1 чаена лъжица вода, сол*

За намазване: 4-5 супени лъжици доматен сок, 1 яйце, краве масло*, щипка сол.

Тестото си го омесих от вечерта, поставих в голяма купа и покрих с найлонов плик и чиста кърпа! Ако помещението не е прекалено топло, може да се остави и на стайна температура да пренощува или да се прибере в хладилник.

Пресейте си предварително брашното. В купа сипете половината брашно и направете кладенче. Сипете маята, захар, 100 мл. от хладката вода и разбъркайте с лъжица, като добавяте по малко от брашното, да стане на кашичка.

Оставете маята да се активира за няколко минути. Сухата мая "шупва" по бързо, така че няма нужда да се чака. Добавете олиото, останалата вода, поръсете със сол върху брашното и започнете да бъркате с лъжица, като добавяте по малко от брашното.

Когато вече е по трудно с лъжица, започнете на ръка да месите. Тестото трябва да е меко, не лепнещо! При всеки количеството брашно може да е различно, за това се добавя малко по малко!

В дълбока купа поръсете с малко брашно, поставете топката тесто, поръсете малко и от горе, покрийте с найлонов плик, чиста кърпа и оставете да си почине. Ако ще приготвяте за същия ден, оставете да втаса до като удвои обема си / за около 1 час/.

След втасване, изкарайте въздуха от тестото, доумесете и оформете отново на топка. Разрежете топката тесто на кръст , така че да стане на 4 парчета. Оформете ги на топки.

Баба ми разделяше тестото на две и правеше две затворени пици в една голяма тава. Реших да ги направя по малки, но пак си станаха доста големи, като две купешки закуски.

В купа сложете каймата, лук нарязан на много тънки полумесеци, 1/2 чаена лъжица чубрица, 1/2 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена лъжица черен пипер, сол на вкус* / зависи дали е посолена каймата предварително/, вода и разбъркайте добре.

Включете фурната на 180 градуса да загрее. Поръсете плота с малко брашно, поставете топката тесто и започнете да притискате с пръсти и леко да придърпвате, докато се оформи като правоъгълник и изтъни около 4-5 мм.  

Поставете от плънката / по долу съм показала на снимката/ от към тясната страна на тестото, затворете, затиснете краищата с пръсти и усучете навътре, за да не се отвори тестото по време на печене.

Ако това ви затруднява, може да намокрите вилица и с нея да притиснете краищата. Поставете ги в тава покрита с хартия за печене / да, баба ми в намаслена тава ги слагаше/. В малка шола счупете яйцето, добавете щипка сол и разбийте с вилица.

Добавете и доматения сок, разбъркайте и намажете полумесеците тесто. Мдаа, сместа се стича, но така го правеше баба ми. Тук искам и да отбележа, че баба първо ги мажеше с масло  и после с тази смес.

Сложете в загрялата фурна да се пекат. Аз първо ги пекох и след това ги намазах с краве масло, докато са още топли. Печете ги докато се зачервят и от двете страни. При мен бяха готови за 35 минути!

Предлагам ви и една интересна рецепта за ПАЙ СЪС ЗЕЛЕ от ТУК

Внимание! От доматения сок , може да се оцветят пръстите с които си хапвате сладко, сладко:) Поднасяме с чаша айран или компот. Останете си със здраве и следвайте мечтите си.

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК










Няма коментари: