понеделник, 1 ноември 2021 г.

ПАЙ СЪС ЗЕЛЕ




Тази рецепта я видях от Алла Гоцева и реших и аз да си приготвя. Освен интересната комбинация на плънка, в рецептата и самото тесто се приготвя с малко по различни, но достъпни продукти. 

Тестеното изделие е подходящо предимно за есента и зимата имайки в предвид от продуктите, които се приготвя. Не, че не може и през другите сезоните да се приготви, но е малко блажно.

Едно голямо БЛАГОДАРЯ на Алла, за интересната рецепта. До колкото разбрах, зелето е на почит в нейната страна и рецептата е от там. Беше много вкусен пай /поне за нас/.

В рецептата се ползва копър, но понеже не разполагах в момента и го замених с магданоз. А другото което е в тестото няма набухвател и аз добавих само щипка сода бикарбонат.

Необходими продукти за плънката: около 500 грама прясно зеле, 3 варени яйца, 3 супени лъжици олио, свеж копър / магданоз/ 1/2 връзка, 1 кафяна лъжица черен пипер, 1/2 чаена лъжица сол.

За тестото: 3 яйца, 100 грама майонеза , 150 грама заквасена сметана, около 100- 150 грама брашно, 1/2 чаена лъжица сол, щедра щипка сода бикарбонат. Сусам за поръсване.

Най напред си сварете яйцата за да могат да изстинат. За по бързо, може да ги поставите под студено течаща чешма. Обелете, нарежете на не много големи кубчета и оставете на страна в чиния.

В тиган налейте 3 супени лъжици олио и поставете върху котлона на средна температура. Почистете, накълцайте на ситно зелето и пуснете в загрялото олио. Разбъркайте с дървена лъжица докато леко поомекне.

В рецептата пише "...до омекване", но аз оставих леко хрупкаво, защото и ще се пече. Добавете нарязаните яйца, черен пипер, сол. Разбъркайте и дръпнете от котлона. Измийте, накълцайте на ситно магданоза / копър/, прибавете към плънката.

Разбъркайте още веднъж плънката и оставете на страна да изстине. Включете фурната на 200 градуса с долен реотан, да загрее. Пригответе си тестото. В купа счупете яйцата, добавете сол и разбийте с телена бъркалка.

В рецептата няма набухвател, но аз добавих към сметаната 1 щедра щипка сода бикарбонат, разбърках и оставих да шупне. Смесете сметаната с майонезата, разбъркайте с телена бъркалка, да не останат бучки и тогава добавете при яйцата и разбъркайте.

Накрая изсипете и предварително пресятото брашно и разбъркайте до еднородна смес. Сместа не трябва да е нито много течна, нито прекалено гъста! Ползвах тава с диаметър 26 см с падащо дъно, но вие може да ползвате и малко по малка тава.

В тавата поставете хартия за печене. Отгоре разпределете равномерно плънката и върху нея изсипете тестената смес. Разклатете тавата, за да може да се разпредели равномерно сместа.

Поръсете със сусам и сложете във фурната да се пече. След като сместа започне да се надига и краищата да си променят цвета, намалете фурната на 180 градуса и на горен и долен реотан.

Аз така пека в моята фурна! Според силата на вашата фурна вие си преценете как да печете. В рецептата пише само на 180 градуса / горен-долен реотан/. След като стане златист цвят и от горе, проверете с дървен шиш. 

Макар, че в момента да разполагах с купешка майонеза, която трябваше да оползотворя, предимно си я приготвям в къщи! За нея рецептата, може да видите от /МЛЕЧНА МАЙОНЕЗА/ТУК

До колкото разбрах, може да се ползва и кисело зеле, но не съм пробвала лично! Със сигурност ще повторя този ПАЙ СЪС ЗЕЛЕ. Пай или пирог?! Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Оригиналната рецепта, може да прочетете от ТУК

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК












Няма коментари: