петък, 22 ноември 2019 г.

МЛЕЧНА МАЙОНЕЗА -- ДОМАШНА



Всичко си има първи път! За 2-3 минути може да си приготвите ВКУСНА,ДОМАШНА МАЙОНЕЗА-БЕЗ ЯЙЦА:) Из кулинарните групи попаднах на въпрос: КАК СЕ ПРИГОТВЯ ДОМАШНА МАЙОНЕЗА? Може и с яйца да се приготви,но аз реших да е млечна!Ето,приготвих и ви представям моят начин...
Необходими продукти :
✔ Прясно мляко 100 мл 
✔ Олио 200 мл
✔ Скилидка/ малка / чесън
✔ Лимонов сок 1 супена лъжица
✔ Сол 1 кафена лъжица
Още : пасатор, чаша за пасатор или купа / кана *
В подходящ съд се сипват продуктите: прясно мляко, сол и наситнено нарязаният чесън. Чесънът не е задължителен, но е по вкусно! Поставете пасатора в дъното на съда и включете за около 30 секунди, като около 10 секунди пасатора се държи на дъното и после леко се придърпва нагоре.
Ще видите, че се образува пяна. Започнете да прибавяте олиото на тънка струя, като в същото време продължите да пасирате. Пасирайте на паузи! Пасирате 10 секунди и спирате,пак пасирате и пак спирате!
Ще видите как почва да се сгъстява. Добавете лимоновия сок и пасирайте още 10-15 секунди. Ето, ви домашна вкусна майонеза,която може да ползвате за салати, ястия или просто върху филия с шарена сол:)
За празници, добро решение! Може да удвоите дозата или да намалите продуктите. Съхранявайте в хладилник до 2-3 дена! Прясното мляко го ползвам студено!
Предлагам ви и една рецепта за  ЗЕЛЕВА САЛАТА С МАЙОНЕЗА
Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук:
" От кухнята на Биги  " https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour




2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
моя позната редовно прави такава млечна майонеза.Имам рецептата от нея, но не съм пробвала.Твоята майонеза се е получила много добре.Такова е съотношението мляко и мазнина и в моята рецепта.
Поздрави сърдечни !

Birgul Ismailova каза...

Ели, за първи път приготвих , но няма да е за последен ! Просто се получи !Супер е !