неделя, 31 октомври 2021 г.

ДЕСЕРТ ОТ ДЮЛИ

 






Ползвах домашни дюли, които не бяха пръскани с препарати и за това бяха червиви и малко по трудни за почистване. Но пък бяха сочни и много ароматни. Този десерт се приготвя много лесно и можете да го поднесете с топка каймак, сладолед и ядки по избор.

За любителите на дюля го препоръчвам. Не съм ползвала подправки за да може да се усети само вкусът както и да преобладава дюлята. Но ако искате може да добавите- канела, карамфил...ванилия.

Необходими продукти: дюли не много големи, 1 малка ябълка, захар, вода

Не съм отбелязала количества, защото можете да ползвате каквото количество искате или имате!За целта се ползва тенджера или тиган с капак колкото да побере дюлите.

Измийте добре дюлите, почистете обелете корите с картофобелачка или нож. Всяка дюля нарежете на две и почистете от семенниците. Разполовените дюли се поставят в купа с вода и няколко капки лимонов сок- за да не почернеят.

Или може просто да ги претриете с нарязан лимон. Обелките и семенниците, не се изхвърлят. Поставете ги в чиния, ще ви трябват по време на варене на дюлите.

Семенниците ще помогнат да се оцветят дюлите и да се желира водата. Колкото по вече семенници, толкова по добре! В дъното на съда, който ще ползвате наредете обелките и семената, върху тях поставете дюлите с нарязаната част на горе. 

Имах една малка ябълка, която нямаше да изтрае дълго и я почистих, обелих и настъргах заедно с резен дюля, която беше ми останала. Ако ще ползвате канела, може да я добавите към настърганите плодове и да разбъркате.

Плънката поставете вътре във всяка дюля. Всяка половинка от дюлята поръсвам с 3 супени лъжици захар. Захарта, може да добавите по ваш вкус- по малко или по вече!

Внимателно налейте вода във съда, която да достига до половината на дюлите. При мен 200 мл вода беше достатъчно за малко количество дюли! Поставете съда върху котлона и включете на висока температура.

Когато водата заври, намалете на ниска степен, поставете капак и оставете да къкри. Дюлите трябва да се варят / задушат/ на бавен огън. Това е една от най важните стъпки.

От време на време отваряйте капака и по малко обливайте дюлите със сока който видимо започва да променя цвета си. Трябва да къкри със затворен капак! Ще видите как постепенно се променя цветът и сокът се сгъстява.

При мен беше готов за 1 час- на бавен огън! Когато се промени цветът до оранжево- кафеникав и течността леко се сгъсти са готови. За по сигурно, може да ги проверите с вилица.

Самият сок не трябва да е много гъст! Трябва с лекота да се стича по лъжицата, като последните капки почнат да падат по бавно. Поднесете в чиния, като полеете малко от сиропа.

Ако сте пропуснали рецептата за КОНФИТЮР ОТ ДЮЛИ, сега може да я видите от ТУК

Може да поднесете както съм отбелязала по горе- с каймак, ядки по избор или сладолед. Аз сложих по една топка заквасена сметана и смлени орехи и лешници. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК













Няма коментари: