вторник, 20 октомври 2020 г.

КОНФИТЮР ОТ ДЮЛИ



АРОМАТЕН КОНФИТЮР ОТ ДЮЛИ



Преди няколко дена ходих при мама, приготвихме конфитюр от дюли.Плодовете в градината и не са третирани с препарати и за това дюлите са червиви и не може да се ползва целият плод. Нямат химия, но пък имат витамини. Като си тръгвах, майка ми напълни една голяма торба с най хубавите и ароматни дюли. Реших и у дома да си приготвя още една доза конфитюр.

✔ Дюли 1 килограм

✔ Захар 600 грама

✔ Вода 400 мл.

✔ Лимонена киселина 1 чаена лъжица/непълна/

Още:буркани, винтови капачки

Измийте много добре дюлите, да падне мъха. Нарежете на парчета и настържете на едро ренде или нарежете на  малки кубчета. Ако дюлите ви са третирани с химикали, може да ги обелите. Захарта и водата сложете в тенджера и върху котлона на висока степен.

Бъркайте с дървена лъжица, докато захарта се разтопи. След, този етап добавете настърганите или нарязани дюли, 1 чаена лъжица лимонена киселина и разбъркайте. Когато сместа започне да ври намалете на ниска температура.

Добавих лимонената киселина в началото за да може да се  запази по свеж цветът на плодовете. Макар, че е на ниска температура, не се отделяйте от котлона, бъркайте периодично.

Друго, което искам да отбележа е, че не съм чакала да проверявам гъстотата на капката, защото когато изстине конфитюрът се сгъстява още, може би заради високото съдържание на пектин!

Предлагам ви и една рецепта за КЕКСЧЕТА/МЪФИНИ/ С КОНФИТЮР от ТУК

При мен беше готов за 35 минути. Варете според гъстотата, която искате! Изключете котлона, но не отстранявайте тенджерата! Предварително в близост до котлона си слагам бурканчетата, които са предварително добре измити- да се затоплят.

Още докато е горещ конфитюрът, насипете в бурканчетата, завъртете капачките и обърнете. Ароматният конфитюр от дюли е готов:)







Няма коментари: