сряда, 27 октомври 2021 г.

СЛАДКИШ С КРУШИ, ЯБЪЛКИ И КАРАМЕЛ




Сладкишът може да се приготви само от ябълки, само круши или други плодове. Понеже ми беше останала една круша и реших да пробвам да комбинирам и да видя как ще се получи. Печени плодове смесени с карамел е чудесна комбинация за мен.

Ами, ароматен и вкусен се получи и имах честа да ползвам последната домашна круша, която беше ми останала. До като не се пробва няма как да се разбере :)

Необходими продукти: 1 круша- не много голяма, 1 ябълка- не много голяма

За карамела: 200 грама захар, 25 грама краве масло, 100 мл. течна сладкарска сметана.

*Чаша с вместимост 200 милилитра

За блата: 4 малки яйца М или 3 по големи, 200 грама захар, 1/2 чаша олио, 1 пакет ванилия, 1 пакет бакпулвер от 10 грама, 1 1/2 чаши брашно.

Тавата ми е с диаметър 26 см. с падащо дъно. За това количество продукти не ползвайте по голяма тава! В дъното на тавата поставете хартия за печене. Измийте, почистете, нарежете плодовете на възможно еднаква дебелина около 5-7 мм. и наредете в дъното на тавата.

Колкото по прилежно ги наредите толкова по ефектни и красиви ще изглеждат. Аз ги рязах на цели "филии", а не на резени за да си личи по добре. В касерола сипете захарта за карамела и поставете върху котлона на средна температура.

Когато захарта започне да се топи разклатете съда и намалете температурата. Разбъркайте с дървена лъжица, докато напълно се втечни и не останат бучки. Внимавайте да не прегори, защото ще има горчив вкус!

На този етап добавете кравето масло, разбъркайте да се разтопи и дръпнете от котлона. Половината карамел с помощта на лъжица налейте небрежно върху плодовете, преди карамелът да се е стегнал.

Към останалия карамел добавете течната сметана лъжица по лъжица като не спирате да бъркате до еднородна смес и оставете на страна. В рецептата съм отбелязала 100 мл сметана, но ако искате карамелът ви да е по течен, може да добавите още до 100 мл.

Включете си фурната на 180 градуса на долен реотан да загрее. В купа счупете едно по едно /когато готвя с яйца винаги ги чупя първо в малка шола по отделно и после сипвам в купата, за да няма изненада/.

Започнете да разбивате с миксер като по време на разбиване добавяйте захарта малко по малко. Разбийте яйцата и захарта около 5-6 минути докато сместа побелее и си удвои обема. Забравих да отбележа, че яйцата трябва да са на стайна температура!

Добавете олиото и разбийте за кратко. Следва ванилията, бакпулвера и предварително пресятото брашно. Разбийте колкото да не останат бучки. Към тази смес, може да добавите и малко /1/2 чаена лъжица/ канела, ако обичате.

Аз не добавих, но следващия път със сигурност ще сложа, защото много я обичам тази подправка! Сместа не е трябва да е много течна за това брашното може да варира между 1,5 до 2 чаши брашно!

Изсипете сместа в тавата върху карамелените плодове и сложете във фурната да се пече. Наблюдавайте сладкиша без да отваряте вратичката на фурната. След 20 минута видях, че сладкишът се е "надигнал" и завъртях копчето на горен и долен реотан да се до опече.

При мен беше готов за 45 минути. Може да проверите с клечка за зъби. Ако клечката излиза суха значи сладкишът е готов. Оставете напълно да изстине. След това прекарайте нож около сладкиша за да може по лесно да излезе от формата.

Махнете внимателно ринга, поставете върху сладкиша поднос и обърнете. Получи, ли се? Полейте сладкиша с останалия карамел и може вече да си нарежете едно богато парче и да се насладите на мига.

За мен с чаша черно кафе, моля! Само ме е яд, че не "хванах" дневна светлина за да ви покажа, всъщност колко красив и есенен цвят има сладкиша! Благодаря ви, че посетихте страницата и отделихте част от времето си.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) 

За тези, които са пропуснали рецептата за СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ХАЛВА, сега може да я видите от ТУК

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК





 


 



Няма коментари: