вторник, 26 октомври 2021 г.

БАНИЦА С ГОРЕЩА ВОДА




Рецептата е на Зори / Zornica Toncheva/ за БАНИЦА С ГОРЕЩА ВОДА. Отдавна се канех да я приготвя тази прословута баница, която толкова много хора си я направиха и сега разбирам защо...

Зори, много ти благодаря :) Моя мъж също много я хареса, още от първата хапка ♡ В рецептата се ползват кори за баница "Фамилия" 500 грама, но аз ползвах турски печени кори от тези триъгълните!

Бяха ми останали 2 броя по 360 грама / по предната публикация за баница бях споменала за тях/, но спазих точния грамаж. Другото което искам да споделя, че при мен градусите и времето за печене са различни, което потвърждава това че ВСЯКА ФУРНА ПЕЧЕ РАЗЛИЧНО!

Ето, как я приготвих↓

Необходими продукти: 500 грама дебели печени кори за баница или "Фамилия", 300 грама краве сирене, 4- 5 броя яйца / зависи колко са големи/, 450 мл. гореща вода, 80 грама краве масло, 5 супени лъжици олио, щедра щипка сол.

Намажете тавата със студено краве масло. Накъсайте корите по на едро и половината, небрежно сложете в дъното на тавата. Надробете сиренето и разпределете върху корите. Върху сиренето наредете останалите кори.

В касерола налейте олиото, 30 грама от кравето масло и оставете да загрее. Като се разтопи кравето масло , дръпнете от котлона и с помощта на лъжица налейте равномерно върху корите.

При поливането на корите, мазнината трябва да цвърчи! В същата касерола налейте водата и върнете върху котлона и оставете да заври. В купа счупете яйцата едно по едно /винаги чупя яйцата в отделна шола и после сипвам в купата за да не стане някой гаф/, добавете щедра щипка сол и разбийте с телена бъркалка докато се разпенят.

Върху яйцата налейте горещата вода, като не спирате да бъркате. Има вероятност да се пресекат, но това да не ви притеснява! При мен се пресякоха. Налейте сместа върху корите и внимателно изгладете с лъжица, да не останат на сухо.

Оставете така да престоят няколко минути- при мен 15 минути. Включете си фурната на 200* градуса на долен реотан, да загрее. Когато е напоена с течност трудно се реже, но някак си- успях.

Разпределете отгоре останалото студено краве масло на малки парчета и поставете във фурната да се пече. Наблюдавайте я. След 20 минута намалете на 180 градуса и включете на горен и долен реотан.

При мен времето за печене беше общо 45 минути! Както писах по горе- всяка фурна пече различно. Трябва да е златиста и от двете страни. След като е готова изключете фурната и оставете така за 5 минути.

След като я изкарате, сложете отгоре друга тава, да се задуши. Става пухкава. Моят мъж такива баници обича, а аз малко по хрупкави, но тази определено ми хареса. Много добре върви с айран.

Ще поставя ТУК линк към рецептата на Зори, ако някой иска да прочете оригинала. Благодаря ви, че посетихте страницата и отделихте част от времето си. Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)

Предлагам ви и една рецепта за БУРАНИЯ С ЯЙЦА от ТУК  , която можете да приготвите за мезе или основно.

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION  от ТУК










Няма коментари: