понеделник, 4 октомври 2021 г.

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ И ХАЛВА




За тези, които искат да пробват нещо по различно и са любители на халва и ябълки. Идеята ми хрумна, когато реших да приготвя сладкиш и имах ябълки в повечко, а халвата просто си стоеше в шкафа и май скоро нямаше да се изяде.

Не казвам, че е авторска рецепта, че току виж някой претендира. Но идеята за комбинация от ябълки, халва и още нещо... завзе ума ми и реших да пробвам. Ето, как го приготвих 

*Чаша с вместимост 200 мл.

Необходими продукти за блата: 2 броя големи яйца, 1 чаша захар, 400 грама кисело мляко /по възможност да не е много рядко/, 1 пакет бакпулвер от 10 грама, 1/2 чаша олио, 1 пакет ванилия, 2 чаши* брашно, 2 средно големи ябълки, 1 чаена лъжица канела, 1 супена лъжица по на едро смлени орехи... 3 супени лъжици сайдер /самърсби/ или газирано безалкохолно*, студено краве масло за намазване на тавата.

За крема*: 1 супена лъжица пълна студено краве масло, 210 грама тахан халва, 1 супена лъжица тъмно какао, 1 чаша прясно мляко + 1 пакет ванилия /по желание/.

Продуктите да са на стайна температура! Включете си фурната на 180 градуса да загрее, докато приготвите сместа. В купа сипете киселото мляко с бакпулвера, разбъркайте добре и оставете да шупне.

Измийте, обелете и нарежете ябълките на дребни кубчета, поставете в купа. Добавете към тях канелата, орехите и разбъркайте. В дълбока купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер за 5-6 минути докато се получи гъста смес и удвои обема си.

Добавете олиото, киселото мляко с бакпулвера, самърсби /по желание/, ванилията и разбийте за кратко. Пресятото брашно сипете на веднъж и разбийте до гладка смес, да не останат бучки.

При всеки количеството брашно може да е различно / според вида брашно, големината на яйцата, гъстотата на киселото мляко/. Но сместа не трябва да е рядка, а малко по гъста от кексово тесто.

Намажете тавата с краве масло, включително и стените и сипете сместа. Тавата ми е с диаметър 20х 20. Отгоре сипете сместа от ябълки, канела, орехи, като я разпределите равномерно и внимателно потопите в сместа.

Сложете в загрялата фурна да се пече. Когато леко от страни покафенее, направете проба с клечка за зъби. Ако клечката излезе суха, сладкишът е готов. Гледайте да не го препечете, защото ще стане сух.

Всяка фурна пече различно! Оставете сладкиша да изстине. Пригответе крема*. Аз имах от малките халвички, които са по 30 грама и още докато бяха в опаковка ги натроших между дланите си.

Но ако ползвате голяма опаковка, нарежете на едро 2-3 парчета, поставете в купа и надробете с помощта на вилица на трохи. В касерола сложете 1 пълна супена лъжица студено краве масло и поставете на средна температура да се разтопи.

Добавете надробената халва, какаото, ванилията и разбъркайте. Внимавайте да не загори! Когато се посгъсти и няма бучки, започнете да наливате малко по малко от млякото, като не спирате да бъркате.

Ако е нужно намалете котлона! Бъркайте докато налеете всичкото количество мляко и сместа почне да се сгъстява и стане гладка. Цялото бъркане не трае дълго. Дръпнете от котлона, разбъркайте още малко и оставете на страна.

Като изстине ще се сгъсти още. Изстиналия блат, може да изкарате от тавата и обърнете в поднос, може и да оставите и в самата тава. Студения блат  полейте с леко охладения крем от тахан халва.

Предлагам ви и една рецепта за ХАЛВА ОТ МОЯ КРАЙ, която може да видите от ТУК

В крема не съм ползвала захар, защото халвата е достатъчно сладка. Ако искате да е много сладко, може да добавите 1 супена лъжица. Украсете по ваш вкус- кокосови стърготини, смлени орехи...

Поднесете с чаша черно кафе, чай или на сладки приказки с приятели и Самърсби. Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION  от ТУК









Няма коментари: