вторник, 26 април 2022 г.

ЯЙЦА КАПАМА





Предполагам, че наименованието идва от там, че яйцата се поставят с разреза на долу. Но това е само предположение! Капама- затваряне. Дори да знаете значението, на различни места, на различни ястия, с различни продукти -носят това наименование!

Без много да се отклонявам  ви представям вариант с ВАРЕНИ ЯЙЦА. В турската кухня храните са ми малко по блажни, както и в тази рецепта. Намалила съм мазнината до минимум!

*Може да увеличите продуктите според порциите! Основните продукти са само- варени яйца, мазнина /олио, краве масло, подправки/, но в някои случаи се добавят и други продукти /кашкавал, резени домат, гъби...чушки/.

Необходими продукти: 3 броя сварени яйца, 1 супена лъжица краве масло, 1 супена лъжица олио, по 1 стрък пресен лук и чесън / само зелената част/, 100- 150 грама настърган кашкавал, червен пипер, черен пипер, сол.

Може да ползвате само олио или само краве масло. Но ако решите да ползвате само от маслото, имайте в предвид, че изгаря по бързо от олиото! В тиган, на средна температура сложете и двата вида мазнини.

Почистените яйца от черупките нарежете на две. Когато кравето масло се разтопи, дръпнете от котлона и наредете половинките яйца с разреза на долу, поръсете с кашкавал и върнете отново върху котлона на по ниска температура.

Предлагам ви и една по различна рецепта за ПАЙ СЪС ЗЕЛЕ /с варени яйца/, която може да видите от ТУК

Почистените лук и чесън нарежете на ситно и добавете около яйцата. Най накрая поръсете с подправки: черен пипер, червен пипер и сол. Изчакайте само кашкавала да се разтопи и дръпнете от котлона.

Приготвя се за има- няма 5 минути. За по богат вкус , може да добавите още продукти по ваш вкус и предпочитания или "разчисти хладилник". Останете си със здраве и следвайте мечтите си :)













Няма коментари: