понеделник, 25 април 2022 г.

ТОРТА ОТ КОЗУНАК С ШОКОЛАДОВ КРЕМ И ОРЕХИ

 




Ето как оползотворих останалия козунак. Приготвих торта, която щеше да бъде с друг вид крем , но с течение на обстоятелствата приготвих съвсем друг. Е, няма нужда да казвам, че сме любители на шоколад.

Може да ползвате вашето въображение и да приготвите крем по ваш вкус или с продукти, които разполагате. Както виждате не съм измазала тортата от страни и нямаше нужда. Толкова меки "блатове" и много вкусен крем.

*150 грама захар претеглих и е равна на чаша с вместимост 150 мл. , но забравих орехите да претегля с чаша. Не е фатално да мерите орехите със същата чаша!

Необходими продукти: 1 козунак от 400 грама, 1 пакет пудинг на Dr.Oetker за бисквитена торта с шоколад, 700 мл. прясно мляко, 150 грама захар, 150 грама смлени орехи, 1 пакет ванилия /3гр./, 1 пакет крема сирене от 125 грама. "Сироп": 4-5 супени лъжици кафе еспресо, 80 мл топло прясно мляко,  1 кафена лъжица захар. За украса: смлени орехи и бисквити, шоколадови капки.

В тенджера сипете 150 грама захар, 500 милилитра от прясното мляко, поставете на средна температура и бъркайте докато захарта се разтопи. Добавете 150 грама смлени орехи, разбъркайте и оставете да покъкри около 5 минути.

През това време си пригответе кашичката. В шола изсипете съдържанието на пакета за пудинг, ванилията, 200 милилитра прясно мляко и разбъркайте да не останат бучки. Налейте на тънка струя с постоянно бъркане към подсладеното мляко и орехи.

Като почне да ври, ако е нужно намалете котлона до минимум, за да не залепне. Не спирайте да бъркате! Когато кремът се сгъсти дръпнете от котлона и оставете леко да изстине.

През това време си пригответе "сироп" от 4-5 супени лъжици кафе еспресо, 1 кафена лъжица захар, 80 мл. топло прясно мляко. "Тортата" ако ще бъде консумирана от деца, кафето може да замените с Nesquik или да е само от подсладено мляко!

С остър нож нарежете козунака на филийки с еднаква дебелина около 1,5- 2 см. Към леко охладения крем добавете крема сирене и разбийте за кратко с миксер. Кремът става по пухкав, но може да се усетят частиците от орехи.

За сглобяването на "тортата" ползвайте малка тава. Аз ползвах ринг с диаметър 20 см. В дъното на тавата сипете малко от крема и разнесете равномерно. Наредете плътно един ред  филийки от козунак.

Потопете четка в сиропа и леко сиропирайте "блата". Намажете с крем, ред филийки козунак, сироп и завършете с крем. Поставете в хладилник да престои няколко часа или една нощ.

Отгоре украсих със смлени орехи и бисквити, и шоколадови капки. Не е задължително тортата да е с ринг, с падащо дъно! По указание на опаковката за пудинг захарта е 130 грама, а прясното мляко е един литър!

Предлагам ви и една рецепта за САЛАТКА С ЯЙЦА И МЛЕЧЕН СОС от ТУК

Ползвах по малко количество мляко за да се получи по гъст крем, а захарта си е на вкус! За крема може да се ползва и най обикновено нишесте. За мен, едно парче с чаша черно кафе, моля!

Който има интерес, може да посети новата ми страница от ТУК












Няма коментари: