петък, 6 ноември 2020 г.

КАЧАМАК



Не мога да кажа, че ми е любимо от детството, защото тогава много не го тачих! Моят баща е расъл с този КАЧАМАК /Мамалига/ и кромид лук. Рецепта, която всеки знае и може да приготви за много кратко време- за закуска, обяд или вечеря.

Въпреки това, реших да вмъкна и моят качамак. Знам, че като погледнете към рецептата, ще ме е упрекнете, че не е с царевично брашно, но така си го обичам:) Дори, когато купувате царевичен грис ще видите че пише "Царевичен грис за КАЧАМАК" Винаги в кухненският си шкаф държа по един пакет, за всеки случай.

Необходими продукти:

✔ Царевичен грис*

✔ Вода*

✔ Олио*

✔ Сол*

✔ Краве масло*

✔ Червен пипер*

✔ Сирене*

Както виждате, не съм писала пропорции за качамака! Количеството меря с чаша! На една чаша от 300 мл, четири чаши вода/ 1:4/ В тенджера, налейте водата, сол, 1-2 супени лъжици олио и сложете върху котлона на висока степен. На това количество царевичен грис и вода, слагам 1 чаена лъжица/равна/ сол.

Когато водата заври, сипете царевичният грис, намалете котлона на ниска температура и бъркайте с дървена лъжица, непрекъснато. Когато почне да пада от лъжицата, на парцали- качамакът е готов!

Отдръпнете от котлона и сложете в страни за кратко. В малка касерола или тиган, разтопете кравето масло/40-50 грама/ добавете червен пипер /1 чаена лъжица- не пълна/, разбъркайте няколко секунди и дръпнете от котлона.

Внимавайте, червеният пипер да не загори! Поръсете качамака с надробено сирене и залейте със запръжката. Добър апетит! Посочените количества продукти са за царевичен грис и вода със съотношение 1:4 , като измерителната чаша е от 300 мл. / по горе съм посочила/

Предлагам ви и една рецепта за МЪРЗЕЛИВ ЦАРЕВИЧЕН ТУТМАНИК от ТУК

Качамакът, може да се поднесе със сирене, пръжки... Баба ми, предимно го поднасяше със сирене и маджун/петмез/, комбинация от солено и сладко. А зимата, и в компанията на по една купичка- зелев сок:)



4 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
моята баба правеше страхотен качамак в тенджера с обло дъно.Изсипваше наведнъж предварително препечено царевично брашно или грис във вряща подсолена вода.Правеше дупки с точилка и когато от дупките започне да клокочи каша започвеше с точилката енергично да бърка.Качамакът трябва да се отделя от съда.Обръща се на поднос и получения купол от качамак се реже с конец.Така са го правили румънците.Гарнира се с мед, рачел, орехи, петмез, сирене, пръжки и други неща според желанието.
Аз го правя като теб, но в студена вода слагам гриса и енергично разбърквам.Така не става на бучки / гранулки /.
Поздрави и лека и спорна седмица !

Анонимен каза...

Страхотно. От десет рецепти това е първата, в която водата и гриса се мерят с еднаква мярка - чаша. Бъдете здрава.

Unknown каза...

Много добре се получи!

Анонимен каза...

За качамак от царевично брашно трябват сила и време.