понеделник, 9 ноември 2020 г.

ПУЕШКИ БУТЧЕТА С КАРТОФИ И МОРКОВИ

 





Едно от най вкусните меса, за мен. Когато се приготви по правилния начин, става още по вкусно и сочно:) В рецептата съм ползвала най обикновени продукти и подправки, които има във всеки дом, а резултатът е ГОЛЯМА ВКУСОТИЯ. Не исках да ползвам подправки, които имат специфичен вкус и силен аромат, за да се усети вкусът на самото месо...

Необходими продукти:

✔ Пуешка подбедрица 2 броя/ 850 грама- 2 бутчета/

✔ Картофи около 1 килограм

✔ Моркови 3 броя/средно големи/

✔ Чесън 5-6 едри скилидки

✔ Дафинов лист*

✔ Кисело мляко 2 супени лъжици

✔ Доматен концентрат 1 чаена лъжица

✔ Олио 3 супени лъжици

✔ Червен пипер 1 чаена лъжица/равна/

✔ Черен пипер/млян/ 1 кафена лъжица

✔ Сол*

✔ Вода около 70-100 мл.

Още: хартия за печене или алуминиево фолио

Почистете бутчетата/ ако има перушина/, сложете в дълбок съд и налейте вода колкото да ги покрие. Оставете ги така да се накиснат около 30-40 минути. След това леко подсушете и на места направят не много дълбоки разрези.

В купичка смесете- сол на вкус/аз сложих 1 чаена лъжица/, червен, черен пипер и разбъркайте сухите съставки. Добавете доматеният концентрат, олиото, киселото мляко, 1 скилидка пресован чесън и разбъркайте кашичката.

Останалият почистен чесън, нарежете на плочки и вкарайте в направените дупки/шпиковане/ на бутчетата. Намажете ги добре от всички страни с тази кашичка. Загънете тавата със стреч фолио и сложете в хладилник за 3-4 часа.

Ако не разполагате с това време, може веднага да ги наготвите, но колкото повече поемат от маринатата, по добре! Когато ще ги готвите, си включете фурната предварително на 220 градуса да загрее.

Измийте, обелете и нарежете морковите и картофите на едро и поставете около бутчетата, заедно с един дафинов лист. Към останалата кашичка добавете малко вода, разбъркайте и налейте върху картофите и морковите.

Покрийте тавата плътно с хартия за печене или алуминиево фолио и сложете във фурната да се пече. След 20-30 минути намалете фурната на 180 градуса и оставете до пълното омекване на месото и зеленчуците.

Аз, след 1 час и 10 минути махнах хартията и дафиновият лист! При вас, времето за печене може да е различно. Облейте бутчетата малко със сос и върнете отново във фурната, до златист загар, за още 20-30 минути.

Предлагам ви и една рецепта за КУРАБИЙКИ С ЯБЪЛКИ от  ТУК

Така покрити стават сочни и се смесват ароматите/месо, зеленчуци, подправки.../ и ухае прекрасно! Хапнахме си ги с голям апетит, в компанията на зелена салата, краставички, маслини, олио, оцет и сол на вкус;) Опитайте и споделете.





Няма коментари: