събота, 21 декември 2019 г.

МЪРЗЕЛИВ ЦАРЕВИЧЕН ТУТМАНИК



Пита, хляб, малай, просеник? Как е точното наименование? Въпреки, че е само от
царевично брашно / без пшенично/ -  получи се меко и вкусно... Ухаещ приятно на царевица ...
Необходими продукти:
✔ Царевично брашно 400 грама
✔ Заквасена сметана 20 % 200 грама
✔ Краве масло 3 с.л./разтопено/
✔ Олио 3с.л.
✔ Бакпулвер 1 пакет /10гр/
✔ Захар 1/2 ч.л.
✔ Сол 1/2 ч.л.
✔ Топла вода 300- 350 мл*
 Още :олио за намазване на тавата *
Включете фурната на 200 градуса. Намаслете подходяща тава / сложете малко
повечко олио - да не загори/ и сложете във фурната да загрее олиото. Моята тава беше малко голяма, добре е да ползвате тава с диаметър 28-30 см.
В купа сипете царевичното брашно, заквасена сметана , бакпулвер / 8-10 гр. -да не е повече,
защото ще горчи, захар, сол, разтопено краве масло и олио. Започнете да разбърквате продуктите с ръка, колкото да се смесят- сместа да стане на трохи!
Лека полека добавяйте топлата вода, като вече бъркате с лъжица. Сместа трябва да е
на гъстотата на крем супа. По желание може да добавите и сирене. След, като разбъркате добре- вземете горещата тава от фурната / с ръкавица или кърпа/ и сипете сместа.
Леко разклатете тавата, сместа да стане равна и върнете във фурната. При мен се изпече за 30 минути на 200 градуса. Може да проверите с дървен шиш. Получи се мек и вкусен!



Ако ви допадат моите рецепти, може да посетите страницата ми във Фейсбук:
" От кухнята на Биги"https://www.facebook.com/otkuhnqtanabigi/?modal=admin_todo_tour