неделя, 16 август 2020 г.

ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ И СЪХРАНЕНИЕ

 

Едно от нещата , които никога не ни омръзват са пържените картофи ! Колкото са вредни , толкова и вкусни ... Поднесени със студена биричка ...който обича !Предлагам ви вариант за пържене и съхранение във фризер .Стават хрупкави и по вкусни !Може да ползвате каквото количество  искате ! 

Необходими продукти :

✔ Картофи *

✔ Олио за пържене *

✔ Вода*

✔ Сол*

✔ Брашно*

Измийте добре картофите , обелете ги с картофобелачка и  нарежете на еднакви по големина и дебелина ленти .В дълбока купа налейте студена вода и пуснете нарязаните картофи за 10-15 минути , да си пуснат нишестето . Върху котлона сложете тенджера с вода /малко над половината /Добавете 1 чаена лъжица сол и оставете да заври . Когато водата кипне пуснете картофите .

Ако сте нарязали голямо количество ,бланширайте ги на няколко пъти ! Времето за бланширане зависи от това, колко са големи и колко на дебело са нарязани картофите ! Моите ги бланширах 5 минути .След бланширане трябва да са леко сурови , не преварени !Изкарайте с решетъчна лъжица върху домакинска хартия .Оставете да се отцедят и изстинат. 

Ако са голямо количество и не ви се пържат всички картофи ,може да ги сложите в полиетиленови пликове /след като са напълно изстинали и отцедили /за съхранение във фризер . Така може да ги съхраните с месеци .Когато пожелаете изкарайте от фризера и сложете в чиния или поднос .Ако има залепнали , разделете ги за да може да се изпържат равномерно !

Оставете само за пет минути да се отпуснат /не повече/ Леко ги поръсете с брашно и разбъркайте .Изчакайте добре да загрее олиото !Аз ги пържа в тенджера с обилно количество олио .Котлона ми е на 3 степени .Пържа на 2,5 като по време на пържене намалям на 2. Вие ако искате, може да ги пържите във фритюрник . На един път не слагайте голямо количество за да се опържат добре !

Готовите картофи изкарайте с решетъчна лъжица върху домакинска хартия. Посолете посредствено преди поднасяне или настържете сирене.

Предлагам ви и една рецепта за ВКУСНИ КАРТОФИ НА ФУРНА


Няма коментари: