вторник, 26 декември 2023 г.

ЧЕСНОВА РАЗЯДКА


 



Предлагам ви една лесна, бърза и люта разядка. Разядката може да се поднесе, като мезе /разядка/ към ракията, към меса, риба, картофи, към супи /при поднасяне/.

Някои, може да я наричат ЧЕСНОВА МАЙОНЕЗА, а други- ЧЕСНОВА РАЗЯДКА. Също така , може да ползвате за тестени изделия и препечени филийки...

Необходими продукти: 140 грама почистен чесън, сок от 1/2 лимон, 100- 130 мл. олио, 1 кафена лъжица сол.

Най- пипкавата част е беленето на чесъна, за това ако имате по- едри скилидки, ще е по бързо. За тези, които ще кажат че домашният чесън е топ, ще кажа че моят е точно такъв- от майка и свекървата!

Отделените скилидки чесън поставете в шола, и налейте малко вода колкото да ги покрие, така ще ви е по лесно да ги почистите. В дълбок и тесен съд сложете обелените скилидки чесън /ползвам чашата на пасатора или малко джезве/, налейте половината мазнина, поставете пасатора в дъното на съда и пасирайте около 20- 30 секунди.

Добавете лимоновия сок, останалата мазнина, сол и продължете да пасирате, като постепенно изтегляте пасатора на горе. За 2-3 минути сместа трябва да се сгъсти! Ако ви се струва прекалено рядка, може да налеете още 1-2 супени лъжици олио и да повторите.

ЧЕСНОВ ЧЮРЕК С КАШКАВАЛ, може да видите от ТУК

Вече трябва да се е получила чудесна люта разядка. Към самата разядка, може да се добави- кисело мляко, свеж копър или да се поръси с печени смлени орехи, при поднасяне. От тази разядка съм пробвала да добавя в таратор, но вкусът става малко по различен!

Ако приготвите от разядката в по- голямо количество, може да го съхраните в стъклен буркан с винтова капачка, в хладилник. Така може да издържи близо един месец. Благодаря, че отделихте време за да посетите малката ми кухня!

Останете си със здраве и бъдете усмихнати и позитивни! Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от  ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК














Няма коментари: