вторник, 19 декември 2023 г.

СВИНСКА ПАСТЪРМА- ДОМАШНА

 




Понеже съм приготвяла пастърма от най- различни меса, като- телешко, конско, пуешко (някои хора казват, че не се прави пастърма от пуешко, но за мен е една от най- вкусните пастърми)- смея да твърдя че от свинско месо е топ.

За тези, които още не са пробвали да направят, ще кажа че не е трудоемка работа ( например като правенето на домашен суджук) и излиза много по евтино да си го приготвите вкъщи! 

За направата на пастърма ползвах свинско каре. Една от любимите ми подправки за пастърма е чубрицата, но вие може да ползвате каквато подправка обичате- за пастърма.

Тези, които за първи път ще правят  пастърма и ще ползват подправката чубрица, искам да кажа че се продава на пазара и в ситно смлян вид специално за пастърма, но понеже нямах време и път към нашия пазар и ползвах ронена чубрица /другия път ще я смеля/

Необходими продукти: свинско месо /каре/, морска сол около 1 килограм, подправки за овалване по избор /аз ползвах/ :чубрица*, червен пипер*, чимен*, чесън на прах* Още: игла, здрав конец /канап/

Нарежете месото с дебелина около 3 см. В тава поръсете сол така че добре да се покрие дъното, наредете парчетата месо върху солта, на разстояние едно от друго, отгоре отново поръсете добре да се покрие месото от всякъде.

Поставете тавата в хладилник да престои 24 часа.За това време солта ще стегне месото и ще изкара кръвта /водата/ от него. След посоченото време внимателно отстранете солта и я изхвърлете.

В мивката поставете гевгир, над който измийте месото. Подредете месото отново в тава и налейте вода, която добре да ги покрие и отново поставете в хладилник за 24 часа /може и 12 часа/. Водата не я сменям, но може да я смените един път.

След посоченото време поставете месото в гевгир да се отцеди и леко подсушете с домакинска хартия. Смесете подправките, като добавяте количеството по ваши предпочитания /например: 2 супени лъжици чубрица, 2 супени лъжици червен пипер, 1 супена лъжица чимен, 1 кафена лъжица чесън на прах/.

Подправките ги смесете в удобен за вас съд. Смесете подправките в тава, оваляйте месото от всички страни, като леко изтупате излишното. Пригответе си игла с дебел конец /канап/. Прекарайте иглата през единия край на месо и завържете двата края на конеца здраво.

Рецептата за ПУЕШКА ПАСТЪРМА, може да видите от ТУК

Закачете ги на проветриво, не влажно място. Кога ще са готови зависи от температурата и дебелината на месото. Моите бяха готови за 6 дена. Не ги чакам да изсъхнат прекалено много. По съвет на един дядо, ги овивам в тензух и поставям в хладилник в отделението за плодове и зеленчуци /чекмедже/.

Ами, добре се получиха! Останете си със здраве и бъдете усмихнати и позитивни :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група:

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК



























Няма коментари: