неделя, 17 декември 2023 г.

КАТМИ

 





Тези катми са без яйца, без мляко, но пак са вкусни и меки. За мен са си постни катми, но да не започваме с дискусиите! Една от най лесните тестени закуски за мен, които правя. Моята баба ги правеше в специален сач, но аз ползвах тиган с незалепващо покритие- за палачинки.

Необходими продукти: 15 грама мая от кубче, 1 супена лъжица захар, 500 мл. хладка вода, 2 супени лъжици олио, около 250- 300 грама брашно, 2-3 грама сол /1 кафена лъжица/

В купа натрошете маята, добавете захар, около 100 мл. от хладката вода, 4-5 пълни супени лъжици брашно и разбъркайте докато се разтопи захарта, маята и стане на каша. На този етап няма нужда да оставите да се активира маята!

Налейте останалата вода, олио, и останалото пресято брашно заедно със солта. Разбъркайте сместа много добре, да не останат бучки. Консистенцията трябва да е като на боза /нито много гъста смес, нито много рядка/

Покрийте купата с найлонов плик и отгоре чиста кърпа. Сместа трябва да престои около 35- 50 минути, в зависимост от това колко е топло помещението и за колко време ще се надигне! Ако видите, че сместа се е надигнала достатъчно, е готова.

В тиган капнете малко олио, намажете по цялото дъно и поставете на средна температура. Шупналата смес не се разбърква, а директно се гребва с черпак!   Когато тиганът загрее, гребнете с черпак и излейте в тигана.

Понеже моят тиган за палачинки е доста голям, за една катма по два черпака сипвам, защото като се разлее сместа и ще стане тънка катма, а не обемиста! Ще видите как върху катмата се образуват дупки /шупли/ и  изсъхва, в този момент обърнете от другата страна.

Готовата катма изкарайте в чиния. Тиганът се намазвам с олио само в началото! Всяка готова катма поставете върху предната изкарана, за да се задушат и да останат меки. Ако няма да са постни катми, може да намажете всяка от горе с краве масло и да покриете със следващата.

Предлагам ви и една рецепта за ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА НА БАБА, която може да видите от ТУК

Броят катми е според големината на катмата! Тази смес е за двама. Може да увеличите дозата. Поднасям със сирене, маслини, любимо сладко и по една чаша портокалов сок. Поднесете на вашето семейство с това, което обичате: мед, течен шоколад, айран и други. 

Останете си със здраве и следвайте мечтите си♡ Ще се радвам, ако ми пишете ваша любима стара рецепта /от вашата баба, майка, дядо, вуйна.../  

Кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
















Няма коментари: