вторник, 2 януари 2024 г.

БОБ ЯХНИЯ








Бобът ми е дребен, но домашен- много вкусен и се сварява бързо! Приготвянето на това обикновено ястие също си има тънкости, като всяко друго...

Така, като всяка домакиня и аз си имам мои предпочитания и вкус! Да, боб в гърне става уникално вкусно, но това беше друга история!

Необходими продукти: около 500 грама бял боб, 1 глава зрял лук, 1 средно голям морков, 1 сурова зелена пиперка, 1 сурова червена пиперка, 4-5 големи скилидки чесън, резен целина /ползвам когато имам/, около 70-80 мл. олио, 1 пълна с връх супена лъжица брашно, 1 равна супена лъжица сладък млян червен пипер, сух джоджен*, 1 супена лъжица сол* /на вкус/

Измийте и накиснете боба за да падне излишния прахоляк, поставете в дълбок съд и налейте вода колкото да го покрие. В повечето случаи оставям от вечерта, но по някога само за 4- 5 часа, които също са достатъчни за да набъбне бобът и да поеме водата.

След посоченото време прехвърлете в дълбока и удобна за вас тенджера, налейте вода която да покрива 3-4 см. над боба, защото по време на варене ще набъбне още и поставете върху котлона на висока степен.

В тенджерата поставям една голяма лъжица и с открехнат капак, за да не кипне! Когато заври, разбъркайте и намалете на средна температура. Периодично отпенвайте образувалата се пяна. Докато бобът ври, вие си пригответе зеленчуците.

Почистете и измийте зеленчуците и /морковът беля с картофобелачка/ нарежете морковът и целината на малки кубчета, лукът на ситно, чесънът на колелца, пиперките на ленти. Когато бобът е почти омекнал излейте съдържанието в гевгир / поставям гевгирът директно в мивката/, изсипете отново боба в тенджерата, добавете зеленчуците, налейте вода около 3-4 пръста над продуктите и върнете върху котлона.

Когато сместа заври добавете една супена лъжица олио, разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън, Когато бобът и зеленчуците омекнат напълно добавете сол, разбъркайте и оставете да къкри пет минути. 

Ако има нужда долейте малко топла вода! Може да проверите и как е на вкус, ако има нужда да добавите още малко сол. В касерола налейте олио и поставете върху котлона. Когато мазнината загрее добавете брашното и разбъркайте, да не останат бучки и докато леко се промени цветът /8-10 секунди/.

На този етап добавете червеният пипер, разбъркайте и дръпнете от котлона. Изсипете запръжката при боба и зеленчуците, като разбърквате. Оставете да къкри още няколко минути. Поръсете със сух джоджен, разбъркайте изключете. 

Рецептата за ЧЕСНОВА РАЗЯДКА, може да видите от ТУК

Всеки боб, може за различно време да се свари, за това не съм отбелязала точното време! Моят мъж обича да казва: "Ако ще е постно, боб да " Забележка: бял боб, не зелен! Поднасям със салата според сезона /или туршия/, плюс препечени филии- за мен :)

Едната снимка е направена, когато готвих у майка със същия боб, но с разликата, че е без целина, но има свеж магданоз! Останете си със здраве, сбъдвайте мечтите си и бъдете добри!

Кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК











Няма коментари: